Полицията използва сълзотворен газ и лютив спрей в сблъсъците с над 1000 протестиращи, някои с маски, в центъра на столицата преди, по време и след клетвата на новия американски президент, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои хора получаваха лекарска помощ след излагането си на газа, а други повръщат.

Полицаите бяха в пълно снаряжение за борба с безредици, включващо шлемове и щитове.

Вижте снимки >>

Причината е, че протестиращи изпочупиха магазини, хвърляпа по унихормените тухли и парчета от паважа, чаши, бутилки и други предмети. Недоволните издигнаха барикади от автомати за вестници. Те изпотрошиха прозорците на клон на "Банк ъв Америка", заведение от веригата "Макдоналдс" и кафене "Старбъкс" - все символи на американската капиталистическа система, отбелязва Ройтерс.

Друг протестиращ се изкачи върху пощенска кутия и размаха знаме с цветовете на дъгата.

Демонстрантите носеха знамена и плакат с надпис "Да накараме расистите да се страхуват отново". Повечето от тях се разпръснаха, след като полицията отвърна със сила.

Междувременно други противници на Тръмп раздаваха във Вашингтон цигари с марихуана като протест срещу встъпването му в длъжност, посочва ТАСС. Акцията е организирана от групата "Ди Си канабис коалишън", която се застъпва за узаконяване на марихуаната не само в столичния федерален окръг, а и в целите Съединени щати. Организаторите казват, че планират да раздадат 4200 "свитъка" с марихуана, които да бъдат запалени по време на речта на Тръмп при встъпването му в длъжност.

Във Вашингтон употребата на марихуана е разрешена от закона.

АНКЕТА: Ще повлияе ли мандатът на Тръмп на България?