Протестите в неделя бяха най-масовите от започналите в петък, породени от назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че в събота бе обявено, че ще бъде предложена нова кандидатура за шеф на агенцията, недоволните хора излязоха отново на улицата. Основният им мотив днес бе желанието за оставка на кабинета.

София

Над 15 000 души протестираха в столицата. Сборният пункт бе отново Ларгото пред Министерски съвет. Шествието мина покрай Народното събрание, блокира Орлов мост, стигна до НДК, където блокира кръстовище. След това недоволните освиркаха централите на БСП, ДПС, "Атака", покрай които минаха. На "Позитано" 20 хората запалиха свещи и ги оставиха пред сградата на БСП. Протестът завърши пред Народното събрание около полунощ.

Недоволните скандираха: "Мафия", "Оставка", "Олигарски вън", "Червени боклуци". Мнозина от тях подскачаха и викаха: "Който не скача, е червен".

Народна музика озвучаваше протеста - гайдари свиреха, а хиляди български знамена се развяваха. В началото на протеста множеството пя химна на България. Имаше и знамена с надписи "Свобода или смърт". Мнозина пък носеха портрети на революционери - Левски, Ботев, Раковски.

"Ще разваляме седенката", "Без мафия", "Костов, спаси България пак", "За смяна на системата и за нова Конституция", "Долу БСП", "Долу ДПС", "Долу мутрите от парламента", "За да има мир, БСП и ДПС в Сибир", бяха част от лозунгите на протеста.

Варна

Над 2000 варненци излязоха на протест. В началото те блокираха кръстовището пред общината. Недоволните минаха покрай партийните централи на "Атака", БСП и ДПС, които освиркаха. Митингът приключи в 21 часа, с обичайното скандиране: „Утре в 18 часа”.

Пловдив

Близо 5000 души се включиха в протеста в неделя. Те се събраха пред сградата на общинската администрация, където заявиха несъгласието си с назначаването на новия областен управител на Пловдив, който е от квотата на ДПС. Имаше плакати "Пловдив не е турски вилает".

По-късно повдивчани блокираха три възлови булеварда, скандирайки "Оставка", "И преди, и сега БСП е мафия", "Долу Олигарски" и други. Протестиращите развяваха национални знамена и пееха химна.

Стотици хора протестираха и в Русе, Силистра, Благоевград, Добрич. Освен в Пловдив, и в Благоевград и Добрич, имаше протести и срещу новите назначения на областни управители от ДПС.

В Благоевград бяха опънати 3 палатки в знак на протест срещу Муса Палев.

Пламен Орешарски обяви в неделя, че няма да подава оставка. Той покани представители на 19 неправителствени организации, които са подписали за прегласуване на кандидатурата на Пеевски. Освен тях министър-председателят е поканил и представители на протестиращите.

В неделя и лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки грешния политически ход с назначаването на Пеевски.

Вижте снимки