Полицията за борба с безредици в Хонконг разпръсна с палки и лютив газ протестиращи, след като властите се опитаха да премахнат щандове на нелегални улични търговци в работническия квартал Монгкок, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Стотина маскирани протестиращи хвърляха тухли, павета и бутилки срещу полицаите и опожариха кофи за боклук по улиците на Монгкок, където бяха паркирани около 40 полицейски буса.

Вижте снимки >>

Сблъсъците избухнаха, когато полицията се опита да изгони нелегалните търговци, продаващи местни деликатеси, напитки и стоки за дома на импровизирани улични щандове.

"За да гарантира обществения ред и сигурност, полицията предприе решителни действия, включително като използва палки и лютив газ, за да спре незаконните прояви на насилие. Екстремистите имаха самоделни оръжия и щитове и блъскаха полицаите", се казва в декларация на полицията.

Арестувани са 24 души на възраст между 17 и 70 години. 48 полицаи са ранени.

Това е най-сериозното улично насилие в Хонконг след протестите в края на 2014 г. и началото на 2015-а, посочва Ройтерс.

През 1997 г. Хонконг се върна под управлението на Китай и се ползва с големи граждански свободи, съгласно принципа "една страна - две системи".

Пекин разреши избори за следващ ръководител на изпълнителната власт в Хонконг, но иска първо да "пресее" кандидатите. Това предизвика протестите през 2014 г.

Хонконгското правителство заяви тогава, че запазва ангажимента си към изготвения от Пекин план, според който кандидатите ще бъдат селектирани от комисия. Според протестиращите тя ще действа в полза на правителството в Пекин.