Като причина за нареждането си, д-р Георгиева посочва дадения тримесечен срок от Министерство на здравеопазването за оздравяване на лечебното заведение. 

Дир.бг потърси за коментар директорката на МБАЛ-Ловеч, за да обясни защо е подписала заповед, която няма право да подписва.

"И какво да направя? Да я отменя ли? Аз не знам, че нямам такова право. Аз съм от два месеца на поста директор. Аз също не съм взимала заплата. Пратила съм я тази заповед по отделенията. Сега няма да говоря от какво е било продиктувано. Значи, за да съм го направила, ми е наредено", заяви д-р Анка Георгиева. 

Вижте скандалната заповед

На 11 декември работещите в МБАЛ-Ловеч, която е една от най-задлъжнелите болници в страната, започнаха предупредителни протестни действия заради неполучени заплати. 

Два дни по-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че медиците в Ловеч ще си получат заплатите за септември и допълни: „Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, работата по който започваме още от днес и се надяваме в рамките на три месеца лечебното заведение да придобие този вид, в който то ще може да бъде ефективно“.

От МЗ уточниха, че в няколко поредни дни министърът е провел срещи с кредиторите на МБАЛ-Ловеч с цел сваляне на наложените запори по сметките на болницата до минимален размер. 

Директорката на лечебното заведение допълни, че нищо от казаното от Кирил Ананиев не се е случило до момента. 

"Заплатите за септември не са получени и запорите си стоят. Даже се добавят. Обадих се на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева да питам какво става. Тя поиска още време", каза още д-р Георгиева. 

Тя обяви, че персоналът на МБАЛ-Ловеч дори обмисля колективна оставка.

"И аз ще бъда първата, която ще подаде оставка. Защото колко пъти трябва да обясняваме. Но ние нямаме подкрепа и от съгражданите си", категорична бе директорката на болницата.