Мародери грабят по улиците на Кайро

stat
15:08  |  30 януари 2011 | По света / Автор Георги Брандийски /  
Групи младежи регулират уличното движение в някои части на Кайро и разгонват престъпните банди Групи младежи регулират уличното движение в някои части на Кайро и разгонват престъпните банди
Сн.: EPA/БГНЕС

Над 450 души са задържани в Египет заради извършени грабежи при размириците през последните няколко дни и са предадени на военните.
Някои от грабителите са били заловени от местните комитети за отбрана, сформирани от граждани за защита на техните семейства и имуществото им, предаде БТА. Мародерските набези започнаха след като хиляди затворници избягаха от затворите през нощта.

Въоръжени банди нападнаха днес най-малко четири затвора в Египет и помогнаха за освобождаването на стотици мюсюлмански екстремисти, а хиляди други затворници избягаха. В същото време полицията изчезна от улиците на Кайро и другите градове, предаде АП. Атаките срещу четирите затвора започнали през нощта с престрелки между нападателите и охраната.

При пълното отсъствие на полиция мародерствата и палежите продължиха цяла нощ в столицата и другите големи египетски градове. Не е известно защо полицаите са изчезнали. Отсъствието им накара жителите на някои квартали да организират собствени милиции, въоръжени с огнестрелни оръжия, палки и тояги, и да издигнат барикади и контролни пунктове срещу набези на грабителски банди. Групи младежи регулират уличното движение в някои части на Кайро и разгонват престъпните банди, които нападат минаващите коли. Местни жители разказват, че банди спират хората по улиците и ги ограбват.

Най-малко един търговски център в Кайро е в пламъци днес, след като бе разграбен през предишните дни. Над града патрулират военни хеликоптери. Армията е засилила присъствието си по улиците, но някои квартали са изцяло беззащитни, съобщава АП.

Междувременно почти всички държави предупредиха своите граждани да не посещават Египет през следващите дни. Много от тях и предприеха стъпки да изтеглят своите сънародници от размирната зона. Над 500 японски туристи са блокирани в Египет и японската страна е отправила искане към египетското правителство те безпрепятствено да могат да напуснат страната. САЩ, Франция и Турция също започнаха да изтеглят своите граждани. Нашето МВнР също предупреди българските граждани да не посещават Египет.

Летището в Кайро все още е отворено, макар че полетите излитат със закъснение. Телефонните връзки са несигурни, интернет няма, а правителството спря предаванията на телевизия "Ал Джазира".
Последно в По света


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.