В съобщението от пресцентъра на ведомството се казва, че министър Михаил Миков е изпратил писма на председателите на СДС Мартин Димитров и на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Вътрешният министър им напомня, че ръководените от тях формации винаги са заявявали привързаност към правовия ред и приканва ръководствата на двете партии официално да се разграничат от действията на своите активисти, участвали в проявите на агресия спрямо полицаи, охраняващи реда и сигурността при провеждането на протестния митинг, пише още в съобщението.
В писмата са визирани областният председател на СДС–София Борислав Бориславов и общинския лидер на ПП ГЕРБ в Сапарева баня Росен Тимчев, които бяха задържани като част от подстрекателите на сблъсъците с полицията.
"Смятам, че няма сериозна политическа партия в България, която би подкрепила хулиганското поведение на свои активисти и посегателството срещу служителите на реда”, се казва в писмото на Миков.
Около 1000 души се събраха днес пред Народното събрание в третия ден на протест. Полицейското присъствие бе засилено, но обстановката остана спокойна. Протестиращите носеха уредби и мегафони, чрез които призоваваха за протест. Организаторите приканиха опозицията да се присъедини към тях, като същевременно заявиха, че не искат да се асоциират, с която и да е политическа партия. Ентусиасти пееха патриотични песни, а фермерският лидер Адриан Цаконски дори уговори оркестър, който свири на площада пред парламента, предаде Дарик.
По-рано днес стана ясно, че Столичната община е съгласувала уведомлението за продължаване на протестите и през следващите пет дни. (Виж линка) В събота и неделя протестите ще са от 15 ч.
Един от комендантите на протеста – Ивайло Стоименов, заяви категорично, че протестиращите ще подкрепят митинга на полицаите в събота, а след това ще се съберат отново пред парламента.
Полицията отново провери всички, които искаха да се включат в протеста днес. През четирите контролно-пропускателни пункта не се допускаха непълнолетни лица.
Днес депутатите от БНД напуснаха парламентарната зала до края на протестите, обяви лидерът на партията Николай Свинаров. По думите му трябва заедно с гражданите да се търсят решения по проблемните въпроси. БНД призова останалите опозиционни сили да подкрепят идеята им.
Вчера опозицията се зарече, че няма да участва в заседанията на парламента, докато отвън има негодуващи граждани. Независимите народни представители Яне Янев и Димитър Абаджиев обявиха, че ще внесат сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за проверка на обстоятелства около протеста в сряда. Според тях са извършени хулигански действия срещу обществения ред, полицаите са превишили правата си, а митингът е бил прекъснат чрез сила.
Междувременно седем души, представители на протестиращите, влязоха в Народното събрание за среща с председателя на парламента Георги Пирински, предаде “Фокус”. Сред тях има зърнопроизводители и млекопроизводители. Те формулираха 35 искания, като основните са за изплащане на субсидии и компенсации. Срещата, която беше закрита за медии, продължи два часа. След нея стана ясно, че засега няма решение за спиране на протестите. Следващите 1-2 дни, заяви Пирински, протестиращите ще направят актуализация на исканията си и точния адресат за тяхното изпълнение. Председателят на НС твърди, че са говорили за конкретни неща и за съответните срокове, като проблемите в областта на екологията, за поетите ангажименти на правителството към земеделските производители, и към жените майки. „Тези организации нямат контакт, нито с изпълнителната, нито със законодателната власт, има системен проблем тук", подчерта Пирински. Протестиращите настояха за по-ефективно привличане на гражданските структури при законодателната дейност на НС. Ще се постараем да няма сцени от типа на тези от 14 януари, увери парламентарният шеф.
Вижте още снимки от третия протест