Апелативният съд трябваше да гледа днес делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства у нас. Съдът трябва да реши дали сегашното настоятелсто е легитимно, тъй като това се оспорва от бившия мюфтия Недим Генджев. Именно това оспорване спря делата за вакъфските имоти в няколко града у нас, сред които Кюстендил и Карлово, предаде БНР.

Магистратите обаче отложиха делото чак за 6 февруари 2015 г. Това стана по искане на защитата на Мюсюлманското вероизповедание. Оттам настояват, че процедурата по установяване на правоприемството започва с издаване на удостоверение от Дирекция „Вероизповедание”, която е била компетентния орган да регистрира вероизповеданията при режима на Закона изповеданията, което е от март 1949 г. и е действал до 31 декември 2002 г.

"Ние поискахме да ни се издаде съдебно удостоверение, чрез което да се снабдим със записаното в този регистър, имало ли е до края на 2002 г. друго регистрирано мюсюлманско вероизповедание", заяви адвокат Красимир Груев, цитиран от "Фокус".

Другата страна по делото е Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание.

Още преди съдебното заседание да започне пред сградата дойдоха хора, пристигнали в столицата с автобуси. Те бяха подкрепени и от футболни фенове и така се събраха около 40 души. Те издигнаха плакати, които гласят: "Уважаеми съдии, пазете историята на родината си", "Пазим историята си! Пазим България!", съобщи БГНЕС.

Съдебната зала е охранявана от полицаи.

Протестът се води от кметовете на Карлово - д-р Емил Кабаиванов, и на Кюстендил - Петър Паунов.

"Немислимо е и е невъзможно съдът да върне Куршум джамия на Мюфтийското настоятелство. Няма да се случи -  това е революция, война. Очакваме справедливо решение, съобразно закона – съдът да отхвърли претенциите на мюсюлманското вероизповедание и да няма посегателство върху имотите на територията на България", коментира Паунов.

Той заяви, че едно решение в полза на мюфтийството би означавало край на българската законност и държавност.

Главното мюфтийство няма нито юридически, нито морални основания да иска тези имоти не само в Карлово, но и в останалите градове на България, заяви и Кабаиванов. Той обясни, че тези имоти са общинска собственост и паметници на културата, но не са действащи храмове от Освобождението насам.

Той каза още, че никое вероизповедание няма право да отнема тези имоти, защото така ощетява българските граждани, тъй като към тях се включват и прилежащи градини и детски площадки.

"Протестираме защото не искаме Куршум джамия да бъде действаща. Нека да си остане като исторически паметник, а не действаща", заяви един от протестиращите - Асен Николов.

Той подчерта, че хората не искат джамията да бъде собственост на мюфтийството.

Друг участник в протеста - Светозар Филипов, заяви, че от София подкрепят подписката на Кюстендил срещу назначаването на Александър Методиев за депутат. Само в София сме събрали 10 000 гласа, тази подписка ще бъде внесена на 27 октомври в 43-ото НС, поясни той.

По този повод бяха издигнати плакати с надписи: "Местан рече: Кюстендил като не искат халифат, ще им туря ром за депутат", както и "Тук не е град на бат Сали".