Сред протестиращите фермери имаше представители от областите Хасково, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Кърджали и Смолян, съобщи БТА. Те блокираха движението от Димитровград за Хасково.

Районът се охраняваше от полиция.

В протеста участваше и председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Той уточни, че сред основните искания, е спирането на незаконния внос на сухо мляко и палмово масло като мярка за защита на българското производство.

Животновъдите настояха още пасищата да бъдат отдавани само на хора, които отглеждат животни. Друго искане на протестиращите беше млякото, което те произвеждат, да бъде обозначено с етикет по БДС. По думите на Синапов така ще бъдат защитени и интересите на потребителите.

Животновъдите изразиха недоволство и от изкупната цена на млякото, която в момента е около 35 стотинки за литър, а би трябвало да е "поне 80 стотинки за литър сурово мляко, за да имат производителите някаква печалба", каза още Синапов.

Протестираме, защото искаме помощ от държавата и от Европейския съюз, каза Марин Маринов - животновъд от димитровградското село Радиево и един от инициаторите на протеста.

По думите му положението на фермерите е много тежко, тъй като не могат да плащат за фураж, на наети работници, както и кредите си към банките.

На среща със земеделския министър Десислава Танева вчера протестиращите фермери получиха обещания, че държавата ще им помогне с различни мерки, включително със законодателни промени.
Въпреки това животновъдите не се отказаха от протеста си.