Учените и служителите заявяват, че за пореден път са унизени от приетата от Народното събрание бюджетна субсидия за 2018 г.  Те припомнят, че протестните им действия започнаха на 27 ноември със спускането на черни знамена – символ на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната.

БАН спусна черни знамена в знак на протест срещу бюджета >>>

"Категорично отхвърляме обидните, некомпетентни и манипулативни обвинения, отправяни към нас от представители на управляващото мнозинство. Оценяваме бюджетната политика, провеждана спрямо БАН през последното десетилетие, като война срещу интелекта и призоваваме всички образовани и загрижени за националната ни идентичност хора да подкрепят борбата ни за достоен живот в България!", заявяват от БАН в обръщението си към обществото.

Учените предупреждават, че протестът им няма да бъде еднократен акт и ще има своята кулминация по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Принудени сме да алармираме не само българската, но и международната общественост за предстоящия разпад на Българската академия на науките – изследователски, духовен и експертен център на българската държава, създаден преди близо 150 години", пише още в обръщението на Академията.

В приета от Общото събрание на БАН протестна програма се настоява за целево допълване на бюджетната субсидия с 38 млн. лв., с което да се вдигнат заплатите на учените.

В отговор на приетата от парламента  бюджетната рамка за 2018 година, която предвижда парите за БАН да са 83 075 800 лв., учените заявяват, че повече няма търпят средната заплата в БАН да бъде 755 лв. при средна за страната - 1080 лв. и за София - 1420, а стипендията на докторант да е 450 лв. при  минимална заплата от 460 лв.

"Държава без наука няма бъдеще!", предупреждават учените.

Според БАН исканото от тях целевото допълване на бюджета с 38 млн. лв. би позволило следните основни заплати за 2018 г. в БАН да станат:

- за професори - 1250 лв.
- за доценти - 1050 лв.
- за главни асистенти (образователен ценз – доктор) - 850 лв.
- за асистенти и специалисти с висше образование - 750 лв.
- за научнопомощен персонал със средно и полувисше образование 650 лв.

Исканията и протестната програма на БАН вижте тук >>>