Полиция и жандармерия охраняваха протеста и ромския квартал "Кантона", предаде БТА.

Проблемите се натрупаха през последните години, разказа 50-годишен миньор. Той сподели, че е израснал с роми, познава много от тях и те са трудолюбиви и разбрани.

Проблемите дойдоха с роми от Нова Загора, които са се заселили в града. Толерирани от определени партии, те имат самочувствие и чувство за безнаказаност. Те са и сред замесените в инцидента на 2 май, обясни миньорът.

Отнето предимство е изправило един срещу друг българин и ром. Трима бяха пребити и тежко ранени. Четиримата роми са в ареста с обвинение за убийство по хулигански подбуди.

Сред протестиращите тази вечер беше и областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, който дълги години е работил в "Марица- изток" и разговаря с граждани и бивши колеги.

В края на протеста той изрази надежда, че ситуацията е овладяна и проблемите в близките месеци ще намерят решение.

В 22.00 часа на протеста бяха останали само 20 души.

Жандармерия и водни оръдия пред ромската махала

В Раднево имаше още повече полиция, жандармерия, две водни оръдия бяха разположени на два поста пред ромската махала.

Всички входове на града се охраняваха. Всеки, който не можеше да представи документ с адресна регистрация в Раднево, биваше отпращан по обходен на града маршрут. Всички автомобили се охраняваха.

В последните дни Раднево стана арена на мащабни протести и сблъсъци. По-рано днес съдът остави за постоянно в ареста четиримата задържани биячи, заради които тръгна напрежението.

В същото време Районната прокуратура в Раднево извършва разследване по две бързи производства за нанасяне на телесни повреди на четирима полицейски служители по време на снощните протести в града. Производствата са срещу двама 17-годишни младежи.