Протестът бе организиран през социалните мрежи и започна снощи в 20 часа, съобщиха БТА и БНТ.

Протестиращите извървяха разстоянието от центъра на Раднево до ромската махала. Там напрежението се покачи. С огромни усилия кметът на Раднево Тенчо Тенев и полицията успяха да убедят множеството да не навлиза в ромската махала и така предотвратиха саморазправа.

"Не е нормално това. Който иска да се бие, има ринг, има спорт, има всичко за това нещо", каза един от протестиращите - Никола Вичев.

Повод за гражданското недоволство е инцидентът от 2 май. Тогава четирима роми от квартал "Кантона" нападнаха с бухалки, сопи и ножове трима младежи след словесен спор за отнето предимство на пътя. Пребитите Георги, Живко и Цветомир са настанени в старозагорската болница "Проф. Стоян Киркович" със сериозни наранявания. За единия от тях има опасност за живота.

От Окръжната прокуратура в Стара Загора повдигнаха обвинения за опит за убийство и нанасяне на средна телесна повреда срещу четиримата роми, нанесли побоя. С прокурорско разпореждане задържането им е увеличено на 72 часа. Очаква се утре да бъде поискан постоянен арест.

Участниците в протеста настояха за най-строги наказания за биячите. Снощи в Раднево започна подписка за събаряне на незаконните къщи в ромския квартал "Кантона". По данни на жителите на града едни от тях са на нападателите.

Братът на едно от пострадалите момчета още не може да си обясни какво се е случило.

"В шок съм. Много лошо. Не очаквах чак толкова да се стигне. Ама циганите, това е за тях - пазят ги, а нас нашите момчета няма кой да ги пази", казва Радослав Димитров.

Заради създалото се напрежение в Раднево се проведе среща между общинското ръководство, полицията и прокуратурата, на която бяха набелязани мерки за гарантиране спокойствието и сигурност на гражданите.

Днес в града пак ще има протест, като към радневци ще се присъединят рокери от цялата страна, съобщи един от организаторите на демонстрациите.

АНКЕТА: Как ще реагирате, ако сте свидетел на побой?