С плакати "На смешниците не ни е смешно" и "Ранно пенсиониране за Христосков - веднага!" над 300 служители от сектора на сигурността се събраха в градинката пред Централна баня в столицата.

Вижте снимки >>>

Протестът бе заради планираното въвеждане на възраст за пенсиониране в системата за сигурност, с което отпада т.нар. ранно пенсиониране за военни и полицаи. В момента служителите в специалните ведомства се пенсионират при 27 години общ стаж, от които 2/3 кадрови. Средната възраст за пенсиониране пък е под 50 години.

Синдикатите скочиха и срещу реакцията на социалния министър Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност "комични" и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му.

Повечето от тях си сложиха клоунски носове заради изказването на министъра.

"Ние не сме просто човешки ресурс, а граждани",
заяви Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите на МВР.

Цветан Михайлов от синдиката на служителите на затворите отбеляза, че протестът е провокиран не само от готвените промени, но и от арогантното отношение на управници от всички цветове. Той посочи за пример думите на служебния министър Йордан Христосков, който нарекъл исканията за прозрачност "комични" и заявил, че не те са хората, които могат да искат оставката му.

Протестиращите продължиха към социалното министерство, където събраха клоунските носове в кошче с надпис "ХристоскОFF" и ги оставиха пред сградата.

След това шествието спря пред президентството, където служителите призоваха президента да поиска оставката на социалния министър, тъй като е назначил служебното правителство.

Протестът бе организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Национална Асоциация "Сигурност".

Протестът на полицаите е подкрепен от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От Министерството на труда и социалната политика заявиха, че финалното решение ще се вземе от редовното правителство, което предстои да бъде сформирано.

Никога не е обсъждана отмяна на ранното пенсиониране за служителите в специалните ведомства. То се запазва, като се предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната (МО) и Министерство на правосъдието (МП) според тяхната специфика, уточниха от МТСП.