На Летище София руският премиер бе посрещат от българският му колега Бойко Борисов и посланикът на Русия у нас Юрий Исаков. Мерките за сигурност на летището, както и в цяла София са засилени. Малко по-късно Владимир Путин пристигна в МС, където ще има среща на 4 очи с Борисов.

Двайсетина протестиращи граждани срещу визитата на руския премиер Владимир Путин са се събрали на Орлов мост. В момента полицаите и журналистите са значително повече от демонстрантите. Издигнати са два – три лозунга. Единият гласи: „На сърце ни е Русия, но не искам гьола на Путин в България”, и е лозунг на Асоциация „Свободно слово – Ана Политковская”, предаде агенция "Фокус". Има лозунг „Путинска България”, където има обща снимка на Путин и Борисов от предишна среща, както и портрет на убитата руска журналистка Ана Политковская. Протестиращите изказаха страхове, че няма да бъде защитен суверинитетът на България при днешната среща между Путин и Борисов. Според данни, които са събрали от фейсбук, те очакват да дойдат към 250 души, към момента обаче са значително по-малко.

Един от младежите излезе със защитен костюм и противогаз. Протестът срещу руския премиер ще се проведе под надслов “Путин – вън от България!”. Организатори са Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, Група ГЕО (Граждански Екологични Организации), Гражданска инициатива "Справедливост", Институт по зелена политика, Гражданска лига на България, ПП "Зелените".

Много полиция има в Борисовата градина около езерото "Ариана", на Орлов мост и по спирките и около входовете на подлезите. На бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с полицейска лента е отцепен каналът между двете платна. Най-малко 20 патрулки и бусове на полицията са спрени на паркинга пред Националния стадион. Там има и паяк за отстраняване на автомобили, спрели в забранената зона.

Заради ограниченията в центъра, трафикът е напълно спокоен, улиците са пусти. Полиция вече има и в другите райони, през които ще премине кортежът на руския премиер. Заради мощите на Свети Йоан Кръстител, изложени в храм "Свети Александър Невски" в района също движението е ограничено.

Владимир Путин пристига на еднодневна визита у нас по покана на българския премиер Бойко Борисов. В състава на руската делегацията са министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика "Росатом" Сергей Кириенко, председателят на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер.

От българска страна, освен министър-председателя Бойко Борисов, в срещите ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

В официалната програма са предвидени среща "на четири очи", пленарни разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, на която в присъствието на Бойко Борисов и на Владимир Путин ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера. След приключването на изявленията Борисов ще даде обяд в чест на посещението на Путин. Председателят на правителството на Руската федерация ще се срещне и с президента Георги Първанов.