Основното искане на симфониците е отмяна на конкурса. Мотивът им е свързан с обявяването на състезанието за нов директор в последните дни на правителството  в оставка и непрозрачния, според тях, начин на провеждане.

Преди два дни протестиращите музиканти поискаха спиране на насроченото днес събеседване за ръководител на Филхармонията и промяна в Наредбата за избор на директори на културни институти, с която изслушванията, концепциите и резултатите на кандидатите да станат публични. Те изпратиха писмо с такаво искане в Министерстово на културата.

"Единственото разрешение е да бъде прозрачен самият конкурс. Най-лесният вариант на това нещо е както примерно в някои държави се прави, самият конкурс се провежда и излъчва директно по интернет. Това е най-лесният вариант", каза Петър Петров от структурата на КНСБ пред БНР.

Според Николай Куманов, заместник-председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци, сега решението за избор е предрешено.

"Ясно е кого ще назначи министерството. Ще назначи Найден Тодоров. Мисля, че министърът на културата се готви отново да не спази закона и да го назначи преди да е изтекъл законоустановеният срок за обжалване, защото в противен случай няма да им стигне времето. Те много добре знаят, че само при този министър може да мине кандидатурата на Найден Тодоров", коментира Куманов.

Протестът е организиран от Синдикална организация на СБМТД - КНСБ, Синдикална организация на НФ "Култура"-КТ "Подкрепа", Синдикална организация на СМСА - НСФ "Култура" - КНСБ.

В същото време в Софийската филхармонията има и служители, които  се разграничават от исканията на протестиращите и настояват за скорошното провеждане на конкурса. Това се отбелязва в депозирано от тях писмо до Министерството на културата (МК).

В отговор на писмата на двете спорещи страни в Софийската филхармония от МК излязоха със становище.

В него се отбелязва, че "всички изисквания за провеждане на конкурсната процедура са спазени, в тях не се допускат условия за външна намеса от страна на синдикатите и няма законово основание за нейното прекратяване".

"Доказателство за прозрачността при провеждането на събеседването с кандидатите е и присъствието със свой глас и на представители на КТ „Подкрепа“, КНСБ и СБМТД, съгласно подписания Браншов колективен трудов договор, и които реално са наблюдатели на процедурата", е становището на МК.