Протестите са инициирани от работодателски организации и синдикати срещу готвеното поскъпване на тока за бизнеса с 12-20%.

В столицата шествието ще започне от 11.00 часа от пространството между сградите на правителството и президентството, ще премине покрай тази на Комисията за енергийно и водно регулиране и ще стигне до парламента.
Заедно с това част от предприятията ще спрат работа.

Бизнесът не е съгласен таксата "задължение за обществото" да се повиши и затова настояват за отлагане на решението на енергийния регулатор, каза Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
 
"Ние протестирахме преди три седмици и тогава казахме, че ще има ескалация на протестите, ако не бъдем чути. Очевидно не сме чути. Промяна почти няма в това, което очакваме да бъде като решение, което ни навежда на мисълта, че може би не е стигнало времето. Като не е стигнало времето, да им дадем време, така че да им стигне. Да го отложат с месец, два, три - толкова, колкото трябва, за да се убедим, че всички мерки, които набелязахме, ще бъдат изпълнени, за да може да не се стига до увеличение на тока до момента, в който има либерализация на пазара", коментира Иванов, цитиран от БНР.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза вчера, че няма законова възможност за ново отлагане на решенията за нови цени на тока, които да влязат в сила от 1 август. 
 
Александър Загоров от КТ "Подкрепа" очаква с конструктивни преговори да се намери "верният път, така че да бъде спасена и енергетиката, и индустрията".
 
По повод протестите премиерът Бойко Борисов заяви:

"Всеки може да протестира колкото иска. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не можеш да вържеш четири неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената."

Борисов, който каза, че е против увеличението на цените, обяви неотдавна, че подкрепя искането на бизнеса и дори се зарече да протестира заедно с тях.

Електроенергийната система на страната ще издържи очаквания спад на потреблението от големите предприятия, увери директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков.

Той посочи какви мерки могат да бъдат взети при необходимост:

"Всички работещи ВЕЦ-ове ще бъдат спрени. Ако това не е достатъчно, ще бъдат пуснати и помпи, за да се увеличи потреблението с цел неспиране на големи термични блокове."

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се отложат ли новите цени на тока?