Магистратите и администрацията протестират, защото ВСС не се отнася толерантно към тях и непрекъснато ги заспиват с проверки, пречейки на работата им, въпреки, че са затрупани с дела.

Протестът започна в 11 часа със заяваката да продължи до 13. Събралите се хора скандираха „Оставка“, „Мафия“ и „Цацаров вън“, предаде bTV.

Трамваите по ул. „Екзарх Йосиф“ не бяха спрени от Столичната община, но протестиращите не ги пропускаха да преминат.

Председателят на съда Методи Лалов, който тази сутрин обяви, че подава оставка, в началото на протеста влезе в сградата на ВСС, за да се срещне с кадровиците, които няколко пъти отказаха да го приемат в последните седмици.

На заседанието на ВСС вчера беше отбелязано, че за последните години СРС е получил най-много пари, единствено съдиите в него били с по-високи заплати и работата им намаляла. Те обаче обясниха, че делата на един от тях на месец са намалели от 130 на 70, което пак е непосилно.

На срещата, която започна по време на протеста между членове на ВСС и съдии, една от тях - Цветелина Кържева, заяви:

"От 11 години проблемите на СРС са едни и същи. Натовареността в съда не е решена, с 20 бройки няма как да бъде решена. Елате, моля ви, на място и вижте какво се случва. Аз съм всеки божи ден на работа, и съм сред нощите на работа, там съм и събота и неделя, там сме и на празниците. Ние нямаме празници. Елате и вижте колко от нас са с нормални семейства и нормален живот. Страшно много искам да си свърша работата и денонощно работя. От две години насам аз заседавам извънредно и въпреки това имам забавени дела. Поставяте ни в зависимост по този начин.

Във всеки един момент сме зависими – от една страна от дисциплинарка, защото не си пишем делата в срок, от друга страна ни притискат гражданите, защото искат бързо правосъдие. Обожавам професията си, и само това е нещото, което ме спира да не тръгна. Искам да бъда полезната на хората, защото станах съдия заради това. Но няма кака да бъда полезна, защото вие не ни го позволявате. И не, не мрънкаме. Елате и ни вижте".

Очаква се резултат от срещата.