Всички настояваха да спре "опраскването" на съдебната система и утре Народното събрание да приеме идеите за промени в правосъдието и прокуратурата, предаде bTV.

Вижте снимки >>>

Според протестиращите, основна вина за липсата на съдебна реформа имат главния прокурор и висшите магистрати.

Днес например, излезе нова част от незаконните аудиозаписи, според които министър-председателят е оказал влияние на Сотир Цацаров да „опраска” Владимира Янева и да я извади от системата след скандала "Червеи".

Думата опраскване навлезе в дебата за съдебната реформа в началото на ноември.

От серия разпространени в общественото пространство записи стана ясно, че бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева се е оплаквала на своя колежка, как заради скандала "Червеи" министър-председателят Бойко Борисов притиска главния прокурор Сотир Цацаров да я опраска, тоест да я подведе под отговорност.

На последното заседание на ВСС Сотир Цацаров отрече да му е оказвано влияние за отстраняването на съдийката. Но, не отрече, че е говорил с нея по телефона.

Днес от новата порция разпространени записи стана ясно, че главният прокурор е говорил с Владимира Янева ден след като е образувано досъдебното производство срещу нея.

Отстраняването на Янева беше поискано на 19 февруари тази година. Според закона, това не може да стане, ако първо не е образувано досъдебно производство. Всички, замесени в скандала отказаха коментар.

В сряда съдия Ченалова ще трябва да се яви в ДАНС, за да получи новото си обвинение. Ден след това висшият съдебен съвет я е поканил да получи предложението си за уволнението ѝ.