Протестът беше заради замърсяването на въздуха от Централата за преработка на биомаса. Пътят е вече проходим, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

Протестиращите, които настояват централата да бъде закрита или преместена, заради миризмата и шума, останаха на трасето около 15 минути. Шествието продължи по улиците на селото.

Кметът на селото Красимир Минков и на община Марица Димитър Иванов бяха сред протестиращите. Не вярваме, че еко-инспекцията може да реши проблемите ни, някои от нас вече имат и здравословни такива, казаха хората.

Един от тях сподели, че последните няколко месеца в селото беше ад: "Ситуацията е смрад и то не само смрад, защото започнах да имам много здравословни проблеми. Много мои съграждани имат също проблеми, астматични, белодробни и колкото и да им се иска на господата, собственици на централата, да обясняват, че те може да не са причинителя, тук не сме Русе, да имаме 25 завода, тук са само те и няма кой друг да ги прави тези замърсявания."

Той добави, че знаят какво мирише и какво ги притеснява, но не могат да го докажем. "Къде трябва да отидем ние, за да може господата да правят бизнес тук?", пита човекът.

Ако не бъдат чути, ще продължат с протестите, категорично заявиха жителите на село Труд, които вече внесоха и подписка в Областната управа, адресирана до всички институции.