"Военният аташе към посолството на Република Турция в Русия по въпросите на отбраната бе извикан спешно и пред него бе изразен официален протест по отношение на действията на ВВС на Турция", съобщи днес пред журналисти пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС и БТА.

От изявлението на пресслужбата на руското военно ведомство стана ясно, че министерството разглежда действията на турските ВВС като неприятелски акт, както и че предприети от него опити да осъществи контакт с Турция по горещата линия между двете държави във връзка с инцидента са завършили без успех.

Пресслужбата съобщи също, че руското министерство на отбраната разработва комплекс от мерки за реакция при подобни инциденти. "Бойните действия срещу терористите в Сирия ще продължат", добави пресслужбата.

Дамаск: Крещяща агресия срещу суверенитета на Сирия

Сирия осъди като "крещяща агресия" срещу суверенитета й свалянето на руски военен самолет от съседна Турция в северната част на страната, предаде Франс прес.

"При крещяща агресия срещу суверенитета на Сирия, турската страна свали тази сутрин приятелски руски самолет над сирийска територия при връщането му от бойна мисия срещу групировката "Ислямска държава", заяви военен източник, цитиран от сирийската информационна агенция Сана.

"Това показва, че турското правителство е на страната на тероризма и оказва подкрепа на терористичните групи, които започнаха да търпят поражение под ударите на сирийската армия", посочи източникът.

"Тези актове на отчаяна агресия само засилват решителността ни да продължим войната срещу терористичните организации с подкрепата на приятелите ни начело с Русия", допълни той.

Пентагонът потвърди за предупрежденията

Пентагонът подкрепи твърденията на турските военни, че са предупредили руския бомбардировач 10 пъти, преди да го свалят близо до сирийската граница, предаде Франс прес.

"Можехме да чуем всичко, което се случваше, тези комуникации се осъществяваха на отворени канали", заяви полковник Стив Уорън.

"Потвърждавам това", отговори американският военен говорител на въпрос за десетте предупреждения, които Турция твърди, че е отправила към руския самолет, обвинен в нарушаване на въздушното й пространство.

Турция предупреди неколкократно руските пилоти, преди да свали самолета, но те не отвърнаха, посочи американски военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че бомбардировачът е свален на границата, но не може да уточни къде, и че не е известно какво е състоянието на руските пилоти.