Намесата на полицията се е наложила, тъй като протестиращите са хвърляли срещу униформените камъни и бутилки на главния площад в Букурещ. Задържани са над 50 души, за които се смята, че са започнали насилието, включващо и хвърлянето на метални заграждения срещу силите на реда, съобщава частната телевизия ”Реалитатеа”.

Стотици демонстранти, участвали в протеста на опозицията по-рано в четвъртък, са се присъедили към протеста на главния площад по-късно вечерта. Трафикът в града е бил спрян, съобщи bTV. Демонстрациите срещу строгата икономическа политика на правителството продължават вече седмица.

Междувременно стана ясно, че създателят на службите за спешна помощ в Румъния, Раед Арафат, чиято оставка миналата седмица предизвика мащабно протестно движение в страната, ще бъде върнат в министерството на  здравеопазването, предаде АФП, позовавайки се на днешно изявление на румънския премиер Емил Бок.
„Арафат ще бъде върнат на поста заместник- държавен секретар за здравеопазването", посочи Бок пред журналисти.

Бок подчерта, че е разговарял по този въпрос с президента Траян Бъсеску, чиито критики към Арафат заради съпротивата му срещу здравната реформа, го принудиха да подаде оставка. След като здравната реформа беше оттеглена, Арафат е бил назначен в експертната група, която трябва да състави нов закон за здравната система.

В изявление вчера президентът Траян Басеску обяви, че страната ще продължи да изпълнява ангажиментите към Международния валутен фонд и ще задълбочи реформите. По искане на МВФ страната прилага непопулярни мерки за ограничаване на разходите и намаляване на заплатите.