Протест под мотото "Национална стачка "Тук сме" се организира в социалните мрежи. Проявата е насрочена за утре в 15.00 часа пред сградата на парламента.

В петицията във Фейсбук се заявява, че целта е свикване на Велико народно събрание и промяна на модела на управление.

Сред организаторите на протеста са активни участници в демонстрациите през февруари 2013 г., когато бе свален първият кабинет на ГЕРБ. В протестите ще вземат участие и групи от хора, които месеци наред протестират срещу новите цени на винетките и високите цени на горивата, съобщи БНТ.

МВР следи информациите за протеста, който се организира в социалните мрежи, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНР:

"Във Фейсбук се разпространяват призиви за протест, но още от вчера следим този процес, защото организирането му е свързано с групи или хора, които нямат ясно политическо представителство, а нашата цел е да не допуснем нарушаване на обществения ред без да ограничаваме, разбира се, правото на гражданите да изразят своята позиция."

Силите на реда са получили данни за оферти, отправени към членове на различни футболни агитки, които да предизвикат безредици на протеста, съобщи директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски:

"При нас е постъпила информация за подготвяни провокации по време на така наречения национален протест, като една част от информацията е потвърдена и от такива комуникации, които се виждат в социалните мрежи.", добави той.

Главеният комисар каза още, че полицията разполага с данни за оферти към членове на футболни агитки, принадлежащи към различни спортни клубове.

"Имаме информация, както за привърженици на столични клубове, така и за привърженици на клубове, които са в страната. Ние проверяваме абсолютно всички сигнали и следим възможността за ескалиране на напрежението", добави той.

Терзийски беше категоричен, че няма да бъде допуснато напрежение пред Народното събрание - нито провокации спрямо сградата, нито спрямо охраняващите я.

"Не можем да пренебрегнем нито едното, нито другото. Но когато такива хулигани са мотивирани да участват в протести, те търсят обикновено сблъсъка с полицията", заключи той.

Агитките отричат

Председателят на Сдружението на българските футболни привърженици - Елена Ваташка, обаче заяви пред БНР, че няма информация за покана към групово участие на футболни фенове.

"Медийната съветничка на премиера да каже, с какви точно оперативни досиета работи МВР, с незаконния регистър за лица, извършили някакви правонарушения по време на футболни мачове, той е безсрочен. И МВР, когато му хрумне, когато реши да пречи на хората да изразяват гражданските си позиции, започва да рови в този регистър, да профилактира хора, които може би нямат никакво намерение да участват в това събитие", добави тя.

Още във вторник вечерта Севдалина Арнаудова от МС обяви по БНТ, че има такава информация.

Според Ваташка не е ясно защо, след като във Фейсбук всекидневно циркулират стотици събития, точно за днешното се активира такъв кризисен пиар и се разиграва "истерична параноя" от МС и МВР, които искат да омаловажат каузата на протеста.

В ГЕРБ подозират, че има икономически интереси 

Има хора, които създават напрежение, но вече са установени конкретни данни и лица, които готвят провокации, и на тези хора би им се търсила отговорност за някакви действия, коментира пък пред Нова телевизия и депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Подозирам, че определени групи хора или икономически кръгове с икономически и други интереси нагнетяват излишно напрежението на фона на всички скандали в съдебната система и на доклада на ЕК. Аналогът с подаването на оставката на кабинета през 2013 година и коментарите дали сега ще има такава са неподходящи", каза бившият здравен министър.

Та подчерта, че МВР този път е установила достатъчно рано, че има провокативни групи и платени агитки.

По думите й исканията на протестиращите не са политически, не са и граждански, а "протестират срещу всичко, те са абсолютно без конкретен аргумент".

По повод твърденията в някои медии, че Цветан Василев и Гриша Ганчев имат общо с готвени провокации на предстоящия протест, Атанасова заяви:

"Не мога да се ангажирам с нито една от тези версии. Само мога да кажа, че тези имена през последната една година бяха често споменавани по друг повод в медиите и обществото".