Причина за протестите са задълбочаващите се проблеми с преминаването на тежкотоварните автомобили на българските граници и опашките от камиони, които се образуват.

Нееднократно сме сигнализирали за това отговорните български институции, като сме давали конкретни предложения за оптимизиране на пропускателната способност и намаляване на корупционния натиск на границата, заяви Александър Стамболийски - заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници,- чиято позиция е подкрепена от Националното сдружение на българските превозвачи.

В понеделник превозвачи ще се съберат на ГКПП-Кулата, като не изключват възможността да се стигне и до блокада на границата. Те настояват да се предприемат конкретни мерки, които да доведат до по-бързото преминаване на тежкотоварните камиони през границите.

Според тях има достатъчно трасета на граничните контролно-пропускателни пуктове, които могат да бъдат отворени и да бъде разрешен проблемът с дългите колони и чакането.

Превозвачите настояват на граничния пункт Кулата-Промахон, където се събират в понеделник, да има отворени поне три трасета за товарни автомобили.

"Имаме нагласата да обявим гражданско неподчинение и да се стигне до затваряне на пътя, но настояваме за диалог, мирно разрешаване на проблема, ясни срокове и мерки за подобряване на движението през граничния пункт", заяви Александър Стамболийски, цитиран от БТА.

По-рано през деня стана ясно, че на ГКПП Кулата ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси, което се очаква да облекчи трафика.