Миналата седмица кабинетът реши, че ще се ограничат възможностите за ранно пенсиониране в специалните ведомства. Предложението на социалния министър Йордан Христосков е да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Решението е записано като мерки в Националната програма за реформи в отговор на последните препоръки от ЕК от юли.

В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата. Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. Промените трябва да бъдат гласувани от следващия парламент.

В гневна декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност", предаде Дарик.

Те настояват за оставката на министъра на труда  заради "погазването на принципите на социалния диалог", както и незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика обслужва.

"Синдикалната федерация на служителите в МВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства - ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми",
се казва в писмото.

Униформените настояват за бърза реакция от страна на правителството, в противен случай заплашват с протести.

Протестна седмица "без глоби" в Белгия

Полицията в Белгия пък започва „седмица без глоби” в знак на протест срещу пенсионната реформа, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
От 30 септември до 7 октомври полицаите ще глобяват само шофьорите, извърши тежки нарушения, като шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

Униформените са недоволни от решението на властите да отменят правото на полицаите за предсрочно пенсиониране. Тази мярка засяга над 30 000 сътрудници на полицията.
Преди реформите в пенсионната система те са имали възможност да се пенсионират на 54-годишна възраст, а сега тази граница се вдига до 62 години.