Пожарникари извадиха маркуча и носилката за депутатите

stat
14:23  |  14 септември 2017 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Пожарникар се кани да гаси ”пожара' в парламента Пожарникар се кани да гаси ”пожара' в парламента
Сн.: БТА

Пожарникари и полицаи излязоха на протест в центъра на София. Исканията им за пореден път са за повишаване на заплатите, а за пожарникарите и нови униформи.
Заместник-председателят на най-големия полицейски синдикат Илия Кузманов коментира, че две години никое ръководство на МВР не е взело мерки за това във всеки противопожарен екип да има по трима души.

Той припомни исканията на СФСМВР заплатите на униформените да се увеличат със задна дата с 15 процента. Ако това не се случи до януари, протестите на служители в МВР ще станат ежедневни, цитира предупреждението му БТА.

Пожарникарите демонстрираха пред сградата на парламента как по европейски стандарт в екип трябва да има поне по шестима души, за разлика от България, където най-често са по двама. Подобен протест има довечера и във Варна.

Пред парламента бе проведена кратка демонстрация на пожарникарски умения с маркуч и носилка, на която бе носен "ранен".

Вижте снимки >>

Искам заплатите на полицаите да бъдат 2000 евро, но това няма как да стане, коментира заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов. Той не отговори категорично на въпроса откога и с колко заплатите на униформените ще бъдат увеличени.
По думите му това зависело от възможностите на бюджета.

Балабанов припомни, че част от исканията на протестиращите полицаи са вече удовлетворени - пари за униформи и отпадане на лимита за гориво.

Заместник-вътрешният министър е съгласен, че заплатите на работещите в системата трябва да бъдат увеличени, но допълни, че тези решения не се взимат от него.
Той декларира, че след всяка среща със синдикатите резултатите веднага се докладват на министъра.
Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.