Хората са притеснени, че не се ли върне лицензът на завода, до две седмици могат да останат без работа. Според фирмата дори след като отстранили всички наложени им предписания, лицензът така и не е върнат. Възложена им е обаче нова проверка.

Протестиращите настояват за спешни действия от страна на държавата. Те протестират пред парламента, за да може управляващите да ги чуят.

„Емко” вече има и нов управител, който е дългогодишен служител на завода, съобщи Нова телевизия.

На място пристигнаха и депутати от парламентарната група на БСП, които решиха да говорят с протестиращите. Те поканиха техни представители да влязат в сградата на Народното събрание. Хората обаче настояват управляващите да излязат при тях.

Впоследствие група протестиращи влязоха в НС за среща с ПГ на левицата.

"Емко" няма нужда от спасение, коментира пред журналисти в парламента Красимир Падарев, директор на "Емко"-Монтана. По думите му, предприятието е в опасност, защото му се правят спънки и пречки, нарушава се законовият ред в държавата. Пращат се проверки - оправяме нещата, отново не ни връщат лиценза, обясни Падарев.

Той подчерта, че всички установени нередности са отстранили. Вчера забележката от служба КОС в с. Белица е за сандъци с нещо си, които били с два сантиметра по-близо до стената, това е чисто заяждане, подкрепи твърденията си директорът.

Ако нещата продължават по този начин, "Емко" няма да може да издържи дълго, алармира той. В завода в Монтана работят около 400 души, в Трявна - 650.

Красимир Падарев добави, че няколко пъти са канили министъра на икономиката, но до момента той не е отишъл. В същото време министърът, когато излязоха русенските ни колеги, побърза да отиде там, за да спре скандала, упрекна той.

Шефът на "Емко" в Трявна Славчо Димиев призова правителството да не насъсква работниците един срещу друг.

Обещават 50% по-високи заплати във ВМЗ Сопот, ако "Емко" затвори, категоричен е той и каза, че правителството води война срещу фирмата.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че не го интересуват частните оръжейни фирми, а държавните такива.

„Не е в компетенцията на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза на фирмата”, се казва в становище на Министерството на икономиката. „Решението за спиране на лиценза за срок от 6 месеца или до отстраняване на констатираните нередности е взето от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките след получени становища за нередности при съхранението на боеприпаси”, се казва още в съобщението.

По-рано днес Главният секретар на МВР Марин Маринов обясни, че отнетите лицензи и проверките се правят заради сигурността на работниците.

"Ако после стане взрив, ще ни питате защо не е направена проверка", каза Маринов.

Проверките ще приключат до 25 септември.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма, близка до Делян Пеевски за атаките срещу заводите. Пеевски отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко" спорят за собствеността на "Дунарит". Според МИ русенското дружество все още е собственост на КТБ.