Демонстрациите бяха в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Сливен.

Вижте снимки >>>


Близо 200 души се събраха пред БНБ в София с плакати: "Искров, на кого си продаде съвестта?", "Дайте път на можещите", "Отворете банките", "Стоп на кражбата!", предаде БГНЕС.

Повечето от протестиращите разказаха, че имат сметки и влогове в затворената вече близо два месеца КТБ. Те скандираха "Мафия" и "Върнете ни парите" и дори издигнаха транспарант, на който пишеше "Върнете парите на народа".

Гражданите настояха незабавно да получат достъп до средствата си. Протестът не възпрепятства движението по бул. "Цар Освободител".

Около 30 души се бяха събрали пред един от клоновете на КТБ в центъра на Бургас. Те носеха плакати с надписи „След КТБ – нито лев повече в БГ“, „Незабавно отворете КТБ“, „Оздравете КТБ – върнете доверието в банките“. Сред протестиращите е и управителят на клона на банката Михаил Ичеренски. По думите му той и служителите на банката подкрепят протеста на хората. Хората заявиха, че протестите ще продължат.

Десетки хора участваха и в демонстрацията в Пловдив. Пред сградата на БНБ в Пловдив дойдоха и служители на КТБ, а също и такива, които са съпричастни с проблемите на вложителите.

По-рано днес премиерът Георги Близнашки обяви, че фонд, базиран във Виена, има намерение да инвестира и спаси КТБ. Той обаче не назова името му.  Министър-председателят каза, че са провели предварителен разговор с фонд, който е участвал в приватизацията в Чехия и в редица други страни.

Заради напрежението служители на КТБ са получили нервен срив и инсулти, има и приет в психиатрия.

Създаден бе и инициативен комитет за банкова стабилност.