Гайди и черешово топче от Сопот пристигнаха в града, за да подкрепят местните хора в битката им паркът да не се превърне в заден двор на 6-етажен хотел, предаде bTV.

Над 400 души от Обзор протестираха за запазването на Морската градина в града. Събира се и подписка, като до момента има около 4 000 подписа, каза кметът на Обзор Христо Янев.

Той обясни, че градината е разположена на брега на морето, като част от нея е продадена на фирма след решение на Бургаския апелативен съд. Протестиращите  настояват да се отменят всички актове за незаконни.

"Общинският съвет ангажира юристи и според техните становища е продадена публична общинска собственост. Отделно имотът навлиза и в концесията на плажа, която е изключителна държавна собственост. Хората са недоволни от това. Искат си Морската градина, искат плажът да остане такъв, какъвто е в момента и молят държавата да се намеси по казуса като страна“, каза още кметът, цитиран от "Фокус".

Сагата започва преди около десетина години. Тогава 600 км. м от парка са продадени за жълти стотинки и после неколкократно препродадени между различни фирми на едно семейство. Преди 3 г. те заявяват желание да оградят парцела и да строят 6-етажен хотел. Община Несебър завежда дело, губи го на втора инстанция, предстои да се произнесе Върховният касационен съд.

"Продавач по сделката е Николай Трифонов, бивш кмет на Несебър. Той е извършил продажбата на имот, който е публична общинска собственост, без да е променен статутът на имота. За да може да угоди по-добре на купувача, той е прикърпил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна собственост и въобще не подлежи на отчуждаване. Тоест такава сделка не може да съществува”, коментира юристът Марин Божков, който е обществен наблюдател по делото.

Николай Трифонов обаче твърди, че сделката е законна, защото има решение на Общинския съвет за нея.

„Общинският съвет е в правомощията си да взема такива решения и той го е взел”, коментира той.

"Има спор, за който не знам доколко е основателен - дали тази част от земята е публична или частна. В акта за общинска собственост изрично е записано „публична частна”, а предназначението е за изграждане на бар или дискотека. Това е така, защото още през 90-те години е направено квартална застроителна разработка, която отрежда терена, за нуждите на „Балкантурист” тогава, за увеселително заведение”, допълни бившият кмет.

„След като това е така, няма как част от този парцел, да бъде публичен бар. На това основание през 2002 г. Общинският съвет е взел своето решение. То е влязло в сила, не е върнато от областния управител, процедурите са минали и не е обжалвано от никого от общинските съветници, процедурата е коректна”, уточни Трифонов.

По думите на Марин Божков купувач по сделката е Бонка Хинкова, която той определи като „скандално известна дама”, която преди десетилетия е била председател на Комитета по туризъм. Юристът твърди още, че вестникарски публикации свързат Хинкова с групировката ВИС, а в момента тя била висш служител на Библиотекарския институт.

Контролирано от Хинкова търговско дружество е продало имота за 2000 лв. на дружество, което е лично нейна собственост, а това дружество е продало имота на съпруга й за 1900 лв. и след това е обявено в ликвидация, поясни юристът. Според Божков става дума за класическа схема за обсебване на собственост.

Местните хора са категорични, че си искат парка, а не бетон. Ако екскалира, протестът може да стигне и до София.