Около 500 служители на дружеството излязоха на протест на площад "Александър Невски", като скандираха "Искаме си парите" и "Оставка", а след това се отправиха към Министерски съвет, съобщиха "Фокус" и БНР.

Вижте снимки от протеста >>>

Пред сградата на Министерски съвет с протестиращите се срещнаха премиерът Георги Близнашки и министърът на земеделието Васил Грудев. Проф. Близнашки увери служителите на "Напоителни системи", че правителството има най-добро желание да търси решение в дългосрочен план на проблемите в дружеството, които датират от няколко години насам и ще бъде направено всичко възможно, те да си получат заплатите.

"Исканията на служителите в „Напоителни системи“ са основателни и справедливи. Необходимо е трайно решение за стабилизиране на дружеството. Не може такава система да бъде оставена в подобно състояние, особено след наводненията в страната", заяви премиерът.

Близнашки допълни, че за съжаление бюджетът не беше актуализиран и помоли работниците да проявят разбиране. „С цялото си сърце съм с вас“, каза министър-председателят.

Протестиращите носеха различни плакати с лозунги „От бедствия и аварии - 70 млн. лева. За превенцията им - 0 лева.” „Напоителни системи - глад и мизерия”, „Няма да търпим повече бедност и унижения”.

"Искаме да напомним на управляващите, че сме живи хора и трябва да се храним. Превърнахме се в просяци и носим дрехи втора употреба", каза един от работниците в "Напоителни системи".

Въпреки решението на правителството да отпусне 4,5 милиона лева за заплати, синдикатите не се отказаха от протеста. Светла Василева, председател на синдикалната организация на Федерацията на независимите синдикати към КНСБ заяви, че работниците си искат заплатите, както и гаранция от страна на държавата, че изплащането им, ще бъде регулярно.

Едночасов протест организират и работещите в "Напоителни системи" в Шумен и Русе, които ще изразят недоволството си и от начина на управление на дружеството и несигурността в системата.