"Деколонизацията стана, но военщината остана", "Събуди се вече", "Омръзна ни мизерията" - това бяха част от плакатите, които издигнаха протестиращите, съобщи БНР. Те посрещнаха с освиркване заместник-министъра на правосъдието Марин Вачевски.

Пред журналисти председателят на Синдиката на служителите от затворите Иван Петров коментира, че част от проблемите, които надзирателите имат, все още не са решени.

По думите му въвеждането на смесени дежурства в затвори, в които има голям недостиг на кадри, е краткосрочно решаване на проблема. Освен това надзирателите настояват месечните им заплати да бъдат изравнени с колегите им от другите силови ведомства. Това обаче може да стане от 2015 г. най-рано, сочат разчетите на бюджета.

Основният мотив за връщането на 24-часовите дежурства, според Иван Петров, е фактът, че голяма част от надзирателите живеят далеч от затворите и това увеличава месечните им разходи.

Да окажат подкрепа на колегите си на протеста пред Министерството на правосъдието дойдоха представители на най-големия полицейски синдикат. Председателят му Валентин Попов обясни, че проблемите на полицаите и надзирателите са сходни.

"Няма как да приемем за нормално работното време да се определя без да се вземе предвид становището на синдикалните организации", коментира Попов.

Иван Петров се срещна и разговаря с правосъдния министър Христо Иванов, но преговорите  приключиха без очаквания резултат от протестиращите близо четири часа служители на затворите, предаде БТА.

Иванов и Петров се уговориха след седмица да се видят отново, като дотогава трябва да са се състояли срещи във всички затвори в страната, за да стане ясно дали може да се върне поне на места 24-часовото дежурство на надзирателите, което те искат.

Правосъдният министър обясни, че ако бъдат върнати дежурства продължаващи по едно денонощие, това ще носи негативи за страната ни. Това протестиращите посрещнаха с възгласи "оставка" и освирквания.

След като първоначално лидерът на синдиката Иван Петров се опита да потуши страстите и да обясни, че е необходим този едноседмичен срок, привържениците на синдиката започнаха да скандират "мафия".

Иванов обясни, че за затворите ще бъдат отпуснати 8 млн лв., като още днес Министерството на правосъдието ще внесе такова предложение в МС. Парите ще са за покриването на спешни нужди на местата за лишаване от свобода.

Междувременно от Министерство на правосъдието съобщиха, че
заплатите на служителите в затворите ще бъдат приведени към края на октомври в съответствие с коефициентите, определени с новия Закон за МВР.

Новите основни заплати ще бъдат изцяло съобразени с базата за определяне на основното месечно възнаграждение, утвърдена със Закона за държавния бюджет на България за 2014 г. и с определените коефициенти за съответната длъжност, като конкретният размер на основното месечно възнаграждение се определя от министъра, съобразно разполагаемите средства по бюджета на правосъдното ведомство.