Изявлението на заместник-министър Балабанов за повишени средства за извънреден труд беше лапсус. Става дума не за извънреден труд, а друго допълнително възнаграждение за специфична служебна дейност, разликата е много сериозна. Това заяви пред БНР председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

"Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят! Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината! Предстои едно преместване на едни складове в Симеоново и те още не са пълни. Нови униформи ще има скоро най-вероятно. Вече се изпълняват няколко обществени поръчки", коментира той твърдението, че полицейските служители получават нови униформи за пръв път от години насам.

Попов уточни, че болшинството от колегите му, които изпълняват задълженията си в униформено облекло, не са получавали такова в продължение на години - 3,4, че даже и 5.

Полицейските служители не могат да си купят цяла униформа, но заместват определени елементи от нея с такива, купени на свободния пазар, заяви Попов в коментар на твърдението, че няма смисъл да се дават пари на полицаите за дрехи, тъй като няма откъде да ги купят.

Той даде и примери: "Униформените ни обувки позволиха да ги разпространяват в търговската мрежа съвсем свободно. Униформата районен инспектор, освен от всичко друго, се състои и от една светлосиня риза, каквито има навсякъде и колегата, който не е получавал риза с години, е принуден да отиде да си купи". 

Съветът за социално партньорство очевидно не е форматът, в който ще преговаряме с това ръководство на МВР. От няколко дена сме депозирали писмо в Министерството, с което приканваме господин Радев да започнем преговори, в които да участва лично, да преговаряме сериозно, изтъкна Валентин Попов.

На 19-ти март тази година, преди още да е станал министър на вътрешните работи, господин Радев заяви в едно телевизионно студио, че ще бъдат увеличени с 20 процента заплатите на служителите в МВР. Очевидно той самият е имал някакви аргументи, за да го каже. Синдикатите осъзнават, че вътрешната сигурност не е приоритет на управлението, но ситуацията в МВР е критична, каза той.

Попов декларира, че синдикатите имат протестна готовност, ако преговорите се провалят: "Ще обявим дата, час и място на национален протест на Синдикалната федерация на служителите в МВР. В момента върви заседание на УС на СФСМВР. С колегите от другите синдикати в министерството сме в контакт. Ще ги информираме за това, до което сме стигнали днес. Те, доколкото ми е известно, също провеждат заседание на своите управителни органи, и се надявам утре или най-късно вдругиден, да имаме някаква ясна стратегия за действие на всички синдикати в министерството. До момента, между другото, няма разногласия между нас по този въпрос".