Това заяви заместник-председателят на УС на Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев, цитиран от БТА.

Синдикатът настоява заплатите на униформените да бъдат повишени и това е добра превантивна мярка срещу корупцията, която може да се въведе, отбеляза синдикалистът. Той обясни, че утре полицейските синдикати ще се срещнат с ръководството на МВР, за да обсъдят исканията им за 15-процентно увеличение на заплатите в сектор "Сигурност" от 1 юли.

Синдикатите в МВР са скептично настроени за положителния изход от тази среща, като веднага след нея ще се вземе решение за последващите действия на най-голямата синдикална структура в МВР, каза Генади Тенев. По думите му, заради незаети 3000 щата в сектора, полицаите работят с пъти по-висока натовареност без да се вдигне възнаграждението им.

Тенев даде пример със себе си, че по официални данни той е с 330 процента по-висока натовареност - т.е. три пъти повече. Заради това, по данни от синдиката, служителите в сектора имат неизползвани 900 хиляди дни отпуск. На полицаите във Варна и Бургас въобще им е забранено да излизат във ваканция през летните месеци - отново заради недостиг на кадри.

Синдикалистът отбеляза, че липсата на отпуск довежда до неефективност и допускане на грешки. Той отбеляза също, че вътрешното министерство не е давало нови униформи на служителите от четири години, което се равнява на 30 млн. лв. Според Тенев ръстът в икономиката е и заслуга на сектор "Сигурност", но българската полиция продължава да полза оръжие модел от 1940-а година и да няма добра екипировка.

Проблемът не е в бюджета на МВР, а в разходването му, коментира още заместник-председателят на синдикалната организация. От синдиката са на мнение, че трябва да се направи структурна реформа в сектора. Синдикатите са готови на едно място да се съберат експерти от МВР, НПО-та и граждани, които да кажат каква реформа трябва да се случи.

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза миналата седмица, че на този етап не вижда аргументи за увеличение на заплатите, но отбеляза, че ще се търси решение.

Тенев коментира и тестовете за интегритет, с които МВР иска да спре корупцията в сектора. Според него би трябвало те да имат положителен ефект и синдикатите ги подкрепят.

По думите му, обаче има малки детайли, които трябва да се изчистят. Например, че става въпрос за проверка на професионалното поведение на служителите, а такова определение за поведение няма в Закона за МВР. Освен това не е уточнено как ще се оценява това поведение, посочи Тенев. В проекта не е уредено и как ще бъдат оценявани главният секретар на МВР, шефовете на дирекции и други висши ръководни длъжности, каза Тенев.

В мотивите към проекта няма и информация за постигнатите резултати при подобни тестове в структури от чужбина, допълни той.