"Протест", "Гневен съм", "Стига мизерия! Стига лъжи!", "50 години Крипта, 20 от тях без климатик? До кога?", "За достойни доходи" – това бяха само част от надписите на плакатите на протестиращите днес служители в библиотеки, читалища, музеи и галерии.

В Националния исторически музей протестът започна със символичен арест на директора проф. Божидар Димитров в кабинета му, пред който имаше "стража", предаде БНР.

Служителите закачаха „протестни“ лентички на реверите си и огласиха НИМ с патриотични песни. Видеоклип показа какви биха били пораженията за музейното дело, ако не бъдат изпълнени исканията им.

"Надявам се в парламента да гласуват увеличение на бюджета, за да преминем към делигираните бюджети, което ще позволи да увелича заплатата вече аз”, коментира проф. Божидар Димитров.

Музеят обяви и ден на отворените врати. Много хора отиват, за да подкрепят протеста на служителите.

Вижте снимки >>>

Заплатата за един висококвалифициран специалист в момента е между 450 и 550 лева.

На обяд пред Столичната библиотека се проведе символично голямо литературно четене на писатели и приятели на библиотеката. Сред тях бяха проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Августин Господинов, Теодора Тотева, Юлия Спиридонова, Юлия Момчилова, Петя Александрова и др.

"Всичко е по-важно от културата - пътищата, дискотеките, кръчмите и бардаците. Всичко това е по-важно, защото това е ценностната система на властта",
заяви писателят и сценарист Иво Сиромахов по повод протеста.

Протестиращите връчиха в парламента декларация с искания за увеличаване на средствата за културните институции за 2016 г.

Те настояват за увеличение на работната заплата поне с 50%. Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), както и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите.

Около 26 млн. лв. допълнително са необходими за музеите, галериите и библиотеките в България през 2016 г., заявиха от КНСБ и КТ "Подкрепа".

Мнозинството служители в музеите и библиотеките работят на минимална работна заплата от 380 лева. Тези 26 млн. лева са за увеличаване на заплатите на служителите с до 50% и за реформи в сектора, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Хората в библиотеките, музеите и галериите не могат да бъдат шумни, там се влиза на пръсти и с уважение, но това не означава, че те не трябва да бъдат чути", коментира Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Обещание

"Между първо и второ четене ще обсъдим възможностите какво би могло да се отдели допълнително за тези национални институти", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, след среща със синдикатите на музейните работници.

Тя обеща разговори с Министерството на финансите, за да се видят възможностите на бюджета да се отделят "малко пари само и единствено за възнагражденията на централните институции".

Протестът в страната

Протестът на музейните работници, служители в галерии и библиотеки в страната мина под различни форми, без да да спират работа. Много от музеите обявиха вход свободен за днешния така наречен „Ден на гнева".

В Пловдив над 150 библиотекари и служители на читалищата излязоха на протест с високо вдигнати книги - вижте тук >>>

Работещите в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна казаха, че не става дума само за заплати, които от години не са актуализирани, а затова че недофинансирането води до заплаха за опазването на движимото и недвижимо културно наследство.

В протестите  участват и служителите от Градската художествена галерия, музеите и Театрално-музикалния продуцентски център.

В Бургас близо 150 служители на музеи, библиотеки и читалища издигнаха транспарант с въпрос "Докога ще бъдем оценявани за жълти стотинки" и преминаха от централния площад до сградата на Областната управа.

Подкрепям протеста, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който се срещна с протестиращите.

"Считам исканията ви за справедливи, считам начина, по който правите тези искания, за абсолютно демократичен и допустим. Заявявам, като администратор, като политик и като човек, който е родител и който обича четенето, ще положа максималното от себе си, за да има ефект", каза той.

По-късно към протестиращите се присъединиха и музикантите от Бургаската опера.

Творци от Русенската опера организираха мълчалив протест пред сградата на културната институция в града - вижте тук >>>.

В музеите, галериите и библиотеките у нас работят общо около 4600 души.
80% от тях участваха в националния протест "Ден на гнева" с искане за незабавно увеличаване на трудовите възнаграждения.