Заради протеста имаше засилено полицейско присъствие в квартала, предаде БГНЕС. Хората протестираха тихо, развявайки българския флаг и с плакати с надписи: "София не е Пазарджик", "Да спасим България от ислямизацията".

Хората настояват мюсюлманският сборен пункт да бъде премахнат. Според организаторите в него се проповядва тероризъм и религиозна ненавист към българите.

Вижте снимки >>>

Протестиращ заяви, че “мястото се превръща в една бърлога, в която се проповядва и се облъчват хора и се търсят повече последователи и в един момент това не може да не доведе до по-тежки щети”.
Според него, основната цел е да бъдат привличани и облъчвани млади момчета.

Хората твърдят, че домът за молитва е без никакви отличителни знаци и по документи фигурира като склад за обувки. Сградата се намира срещу паркинга на голям хипермаркет.

Повод за протеста бе телевизионен репортаж на "Господари на ефира", излъчен в края на миналата седмица.

В него се разказва как в склада, който се намира на ул. "Индира Ганди" в 6-ти микрорайон, в петък по обяд прииждат хора. Камерите показват и независимия депутат Хюсеин Хафъзов. Той е бивш главен секретар на главно мюфтийство, бивш член на ДПС, а сега е учредител на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Репортажът показва как след пристигането на Хафъзов складът започва да се пълни с лъскави дипломатически коли с номера от Либия, Йемен, Судан, Румъния...

Районният мюфтия на София Мустафа Избищали покани днес кмета Фандъкова да търсят общо решение на въпроса с намирането на място, където мюсюлманите да се молят. Според него се неглижира въпросът с построяването на втора джамия.

Районният мюфтия дори смята за необходимо да има поне три джамии, които да бъдат разположени на удобни места за посещаващите ги мюсюлмани.

Собствеността на терена е на търговско дружество, с което Българското мюфтийство има договор за наем. Има мюсюлманско настоятелство, което е регистрирано според Закона за вероизповеданията.

Имамът пък е на трудов договор към мюсюлманското вероизповедание. „Тук се проповядва това, което се проповядва във всяка една джамия и меджид в страната, които са под контрола на мюсюлманско вероизповедание”, обясни той, цитиран от БГНЕС.

Според него в София други подобни места няма, а централната джамия Баня баши е крайно недостатъчна за всички молещи се хора. Според него в столицата има над 70 хиляди мюсюлмани.

Относно това, че човекът, който е собственик на терена влиза в състава на фондация “Тайба”, която е обявена за свързана с терористични организации, районният мюфтия заяви по БНР, че фондация “Тайба” е регистрирана още през 1998 г. по времето на Иван Костов. Тази фондация все още е действаща. Човекът, с чието име се спекулира много - Хюсеин ал Бе ал Бук ал Бени, никога не е бил гонен от България за каквато и да е била дейност.

В този молитвен дом се осъществява религиозна дейност от повече от три години, като през това време не е имало проблеми. Молитвата е на арабски, а проповедта е на български език. На петъчната молитва в този молитвен дом пристигат около 350 души, заяви мюфтията.

АНКЕАТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?