В Закона за бюджета е записано, че здравната каса няма да плаща нови за българския пазар лекарства, с изключение на генеричните. Това предизвика гневен отзвук както сред експерти, така и сред пациенти. Управляващите оправдаваха решението с липсата на пари. 

Вчера обаче президентът Румен Радев наложи вето над този параграф от закона с аргумента, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

„Ветото на президента е едно добро начало. Оттам нататък сме зависими от депутатите, които трябва да прегласуват текстовете”, каза Аделина Панакиева, която е организатор на протеста.

На него присъства и омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че решението за мораториума е дискриминационно. Тя подчерта, че ако депутатите не прегласуват този текст, тя ще подаде жалба в Конституционния съд.

Протестиращите настояват също да се премахне „Параграф 12” от закона, който позволява с пари от осигуровки да се купуват сгради за нуждите на здравеопазването.

МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите