Протестът е в защита на  управляващия редактор на вестник "Капитал" Алексей Лазаров и редактора на изданието Николай Стоянов. Преди дни Софийската районна прокуратура разпореди проверка срещу тях и те бяха привикани да дадат обяснения в полицията заради това, че са всявали паника в банковата криза с КТБ. Причината - публикация от края на месец юни, озаглавена "Паниката е по-голяма от проблема".

Според протестиращите действията на прокуратурата са заплаха за свободата на словото.

Десетки журналисти, представители на направителствения сектор и граждани символично застанаха пред палатата, за да дадат знак на съдебната система и на прокуратурата в частност, че действията им са недопустими и притеснителни, предаде БНР.

Проверката срещу Лазаров и Стоянов е започнала след сигнал, подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момичил Борисов. Според него със статията са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите.

Тя е публикувана в края на юни, две седмици след началото на банковата криза, а името на компанията се посочва заедно с още няколко като пример за големи компании, близки до Пеевски, които са преместили сметките си от КТБ в Първа инвестиционна банка след раздора между бившия депутат от ДПС и банкера Цветан Василев.

Протестиращите са озадачени и от публичната реакция на прокуратурата след разпита на двамата журналисти, в която се прави оценка на публикациите във изданията "Дневник" и "Капитал".

Прокуратурата определи поднасянето на фактите и оценките в статията като "манипулативно" и обясни привикването на редакторите от "Капитал" с това, че Наказателно-процесуалният кодекс я задължава да провери всяко постъпило съобщение за извършено престъпление.

Софийска градска прокуратура прецени, че няма данни за престъпление срещу републиката и изпрати преписката по компетентност в Районната прокуратура.

Днешният протест на медиите е втори път в мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. В началото на април 2013 г. на разпит беше привикан журналистът на Mediapool Борис Митов, който беше заплашен от обвинение за „разгласяване” на публикувани от прокуратурата документи.

Вчера от Реформаторския блок заявиха по повод проверката срещу журналистите от "Капитал", че това е неприкрит опит за сплашване на журналисти, а поведението на прокуратурата е неприемливо и недопустимо.

Това е откровено безобразие, което само показва, че прокуратурата е превърната в инструмент на частни интереси. Чии? Отговорът е лесен: сигналът срещу журналистите е подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма „Водстрой 98″ Момчил Борисов", заявиха от дясната формация.