Протестиращите организираха шествие в центъра на австрийската столица под наслов "Комитет по посрещането на новата година". От центъра те се отправиха към квартала на министерствата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Данните на организаторите за броя на участниците в протеста се различават от тези на полицията и варират от 25 000 до 50 000. Демонстрацията бе организирана по призива на леви организации и антирасистки движения.

Това е първи подобен голям протест срещу новата управляваща коалиция на младия консервативен канцлер Себастиан Курц. В нея влиза и крайната десница на Хайнц-Кристиан Щрахе.

В протеста участваха хора от най-различни възрасти. Демонстранти носеха плакати, в които се припомняше анексията на Австрия от Нацистка Германия през март 1938 г. "Моля ви, нека това да не се повтаря отново", пишеше на един от плакатите.

Участничка в протеста каза, че иска да изрази недоволство срещу правителство, което разделя обществото, орязва правата на жените, обезценява солидарността и демонизира малцинствата.

Други протестиращи се обявиха срещу социалната програма и антиимигрантските позиции на новия кабинет.

Протестиращ изрази недоволство, че новото правителство насърчава семеен модел, при който жените са окуражавани да си стоят у дома.

За втори път Австрия има управляваща коалиция между консерваторите и крайната десница. Първата подобна коалиция бе в началото на 21 век и тогава това предизвика международно неодобрение и европейски санкции, отбелязва Франс прес.

Много протести бяха организирани тогава в Австрия, като най-големите събраха до 250 000 души.

На изборите миналия октомври консерваторите и крайната десница получиха общо близо 60 процента от гласовете след 10 години на управляващата центристка коалиция между десницата и социалдемократите.