Протестиращите обсадиха сградата на Община Каварна.

На територията, която ще се включи  "Натура 2000", имало ценни видове птици и щяло да им се пречи да гнездят.

В забранителната зона влизат и 440 кв. километра морска площ, както и теренът на летище "Балчик", съобщи Нова Тв. В забранената морска площ няма да може да се извършват дори риболовни дейности.

Забраниха ново строителство на Калиакра >>

"Искаме това решение да бъде отменено! То е подигравка с нас. Нима Европейската комисия ще толерира изземването на собственост от европейски граждани", питаха хората пред общината.

Те се заканиха да не допуснат експертите от София, дошли за решението. Хората настояват властта да оттегли решението.

За забраната за обработка на земеделски земи държавата ще плаща компенсации от 26 лева на декар. Ние взимаме минимум по 100 лева аренда от декар - това предложение е подигравка и пладнешки обир, обясняваха недоволните.

Организаторите на протеста от Гражданската инициатива „Да спасим крайморска Добруджа“ настояват премиера Бойко Борисов да се намеси и да „отмени смъртната присъда на Крайморска Добруджа, наложена със заповед на министъра на околната среда и водите, с която се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в нашите земи и се отнемат нашите конституционните права на свободна собственост“.

До решението на МОСВ и протеста след това се стига след като зелени организации подават сигнал към ЕК заради перките за производство на ток в района. Вместо да се стигне до събарянето на тези съоръжения обаче, поискали да се наложи пълна забрана за строителство в района.