Митингът, започнал в 11 часа,  бе под мотото: "Спрете унищожаването на храмове в европейска България".

В него участваха над 500 мюсюлмани от цялата страна, главният мюфтия Мустафа Хаджи с други представители на Главното мюфтийство, дойде и екип на турската телевизия.

Според протестиращите не е редно докато не се е произнесъл съдът, да се извършват археологически разкопки при молитвения дом. Те настояват джамиите да са молитвени храмове.

На реверите на участниците в протеста пишеше „Стоп – музеи! Спрете унищожаването на храмовете в европейска България!”.

Мюсюлманите бяха издигнали и плакати с надписи: "Да спрем омразата към джамиите!; "Джамиите не са за музеи!". Повечето от тях се движеха мирно и твърдяха, че са организирани от Главно мюфтийство. Водачи са им местните имами.

Около тях се бяха събрали карловци, които възмутено коментираха, че това, което се случва, не е редно и че трябва да се върнат по родните си градове.

До сблъсъци обаче не се стигна, благодарение на засилената полицейска охрана, която бе образувала 30-метров кордон между протестиращите и местното население.

Напрежението се повиши в момента, в който мюсюлманите заговориха на турски и започнаха да пеят „Аллах е велик” след молитвата на главния мюфтия, а от другия край звучеше националният химн, изпълняван от жителите на Карлово.

Мюсюлманите не отговориха на словесните провокации и до размирици не се стигна.

Сред паркираните автобуси, дошли с протестиращи мюсюлмани, имаше два от Кърджали, един от Ямбол, два от Сливен, един от Стара Загора, както и един от Хасково, предаде "Фокус".

По-рано Административният съд в Пловдив отмени заповедта на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за забрана на обявения за днес преди обяд митинг на мюсюлманите в града.

Главният секретар на Мюсюлманското вероизповедание в България Ахмед Ахмедов каза, че днешният протест е заради опитите на местните власти да представят фалшиви аргументи. Той посочи подобни казуси в Стара Загора, Ихтиман и Гоце Делчев, предаде БГНЕС.

В момента улицата до Куршум джамия е осеяна с български национални знамена, звучи националният химн, а полицаите продължават да охраняват.

Кметът: Да посетят музея на Левски

Няма да коментирам съдебното решение, оттук насетне задължение на полицията е да осигури реда в града, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов по повод отмяната на заповедта му за забрана на протеста.

Той уточни, че тя е издадена заради възможни нарушения на обществения ред в града и привнасяне на етнически проблем в Карлово, какъвто по думите му няма. Според него протестиращите не са от Карлово, а са организирани от Кърджали, Велинград и Асеновград.

Д-р Кабаиванов пожела на всички, които ще пристигнат в Карлово, непременно да посетят къщата на Васил Левски. Той добави, че не е подадено в общината уведомление за контрапротест.

Кметът уточни, че Куршум джамия не е действащ храм през последните 150 години и допълни, че ако карловци са искали, са можели досега да я съборят. Това според Кабаиванов показва, че съгражданите на Васил Левски са етнически толерантни.

Относно разкопките, които започнаха в района на джамията, той обясни, че сградата е публична общинска собственост и общината има право да разполага с нея и в случая да я включи в разкопките.