Това е вторият скрит свидетел, който е разпитван от пазарджишките окръжни магистрати, предаде БНР.

По думите му Ахмед Муса е проповядвал хората да не се подчиняват на законите на държавата, а на Шериата, както и да не се гласува на избори, защото това е против исляма. Муса призовавал и поддръжниците му да заемат бойни позиции и да застанат под знамената на "Ислямска държава".

Проповедите си пазарджишкият имам е извършвал на фона на черно знаме с арабски букви, като е твърдял, че това е свято знаме и мястото на всеки мюсюлманин е под него. След прочита на показанията, подсъдимите и защитата зададоха въпроси на скрития свидетел в писмен вид.

Преди началото на съдебното заседание пък представители на патриотични формации протестираха пред сградата на съда. С развети български знамена и плакати "Спрете ислямизацията в България" членове и симпатизанти на патриотични формации призоваха българските политици да не си затварят очите пред истината.

"Връзката на радикален ислям с Главното мюфтийство, турския Дианет (Комитетът по религиозните въпроси на Турция – бел.ред.) и Ердоган е пряка и права. Във всяко от районните мюфтийства в България има по един служител на турския Дианет на заплата, с дипломатически статут. Има ли друга такава държава, която да смята себе си за правова, на чиято територия тези проповедници с дипломатически паспорти, на чужда заплата, проповядват друга религия – такава, която призовава за промяна на държавното устройство на правовия ред?", попита евродепутатът Ангел Джамбазки.

В отговор на протестите отвън обвиняемият Ахмед Муса вдигна в съдебната зала показалеца си нагоре – знак, който използват и бойците на ИДИЛ.

Един от другите подсъдими - Ангел Семов, обаче обясни, че това не е провокация.

"Ахмед Муса свидетелства, че един-единствен заслужава обожанието с искреността – само Създателят. Това е и символът на вярващите. Създателят е един и не заслужава да се сдружава с друг в обожанието", каза Семов.

Процесът започна в края на февруари в Пазарджишкия окръжен съд.
Ахмед Муса Ахмед е обвинен за ръководител на ислямистката структура у нас, а според прокуратурата групата му е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната.