Недоволството е насочено и срещу изтребването на пъстървата в река Въча, след като беше спряна водата от язовир "Цанков камък".

Рибарите се обявиха против строителството на язовир "Яденица" с аргумента, че проектът ще разруши защитени зони в Рила, съобщи БНР.

Димитър Куманов от Сдружение "Балканка" каза: "През последния месец отново източват прословутия язовир "Цанков камък", който ни струваше от порядъка на 1 милиард, търсейки откъде този язовир изпуска отново вода. За съжаление те не го източват непрекъснато. В последните три седмици два пъти спираха напълно всякакво източване и оставиха реката под язовира суха като барут и измря всичката риба в тази река… Това място беше зарибявано от риболовци.
Там районът е с балканска пъстърва, а тази риба, за да оцелява, трябва да има течаща вода".

Петър Илиев, изпълнителен директор на Националната електрическа компания, която е собственик на "Цанков камък", обясни проблема с това, че в момента се прави задължителен по закон ремонт на язовира, което е на всеки пет години. Той каза още, че ако дъното на язовира не бъде проверено, той става опасен.

Илиев коментира, че от ремонта на язовира зависи и това дали ще има ток. Шефът на НЕК отхвърли твърденията на рибарите, че язовир „Яденица“ в Рила ще се превърне в „Цанков камък 2“ и че съоръжението е опасно заради сеизмичната зона, в която се намира. Той не се ангажира със срок, в който нормалното подаване на вода към река Въча ще бъде възстановено. Правим всичко възможно, за да го съкратим максимално бързо, заяви Илиев.

Красимира Бръмчева от МОСВ също обеща ремонтът на "Цанков камък" да приключи максимално бързо и отрече твърденията на рибарите за умряла пъстърва в река Въча. Умряла риба няма. Рибата се е оттеглила с водата, просто не е на мястото, което ви е удобно за риболов, каза Бръмчева.

На срещата е договорено ускоряване на поддържащите дейности по облицовката на коритото на р. Гашня, извършвани от НЕК, и възможно най-бързото осигуряване на екологичния отток на р. Въча след язовир "Цанков камък".

След протеста в Министерството на околната среда и водите беше проведена работна среща заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и ръководството на "Националната електрическа компания" /НЕК/ ЕАД.

На срещата е договорено ускоряване на поддържащите дейности по облицовката на коритото на р. Гашня, извършвани от НЕК, и възможно най-бързото осигуряване на екологичния отток на р. Въча след язовир "Цанков камък".

По настояване на МОСВ, НЕК са поели ангажимент да положат усилия за максимално бързо приключване на дейностите. Това ще позволи повишаване на водното ниво в язовира и създаване на техническа възможност за осигуряване на необходимия минимален отток в р. Въча след язовирната стена на "Цанков камък".

По-късно зам.-министър Николова се е срещнала с представители на сдружение "Балканка", които настояват за осигуряване на минималния оток на река Въча.