Смъртната ни присъда е произнесена, вече има починали поради забавяне на лечението, обявиха демонстрантите.

По данни на пациентски организации у нас 440 души се нуждаят спешно от безинтерферонова терапия като за голяма част от тях това е единственият шанс за живот, съобщи БНТ.

Протестът бе под наслов: "Акция на осъдените на смърт от Националната здравноосигурителна каса. Искаме да попитаме НЗОК защо допуска хората с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване?”.

Вижте снимки>>>
 
По света модерният метод показва успеваемост при над 90 процента от болните с хепатит С.

У нас НЗОК трябваше да започне да заплаща за терапията преди близо половин година. Все още обаче няма пациенти, които да са одобрени за животоспасяващото лечение.

Затова и част от протестиращите бяха сложили черни качулки на главите си и носеха протестни плакати, а други бяха с вързани ръце.

По данни на специалистите, носителите на вируса на хепатит С у нас са над 100 хиляди.

Искам да напомня, че това са хора с тежки онкологични заболявания придружаващи, с коинфекция, с ХИВ, с рак или цироза на черния дроб. Всеки ден за тези хора е с огромно значение. Тези пациенти чакат от месеци, за да бъдат допуснати до лечение. Някои от тях вече починаха за съжаление”, каза Силвана Лесидренска от организаторите на протеста, цитирана от bTV.

По думите й, починалите са четирима, но реално може да са повече.

Представители на НЗОК дойдоха пред събралите се хора.

Д-р Величка Стаменова заяви, че няма забавяне
. Входирани са документите на 480 до 500 пациенти - от тях 260 са разгледани, а 220 вече се лекуват, някои са отложени за медицински уточнения.

В двумесечния срок са разгледани, каза тя и след като бе репликирана за конкретни случаи се ангажира да даде становище.

От институцията увериха още, че единствените пациенти с отложено или отказано лечение са били медицински неподходящи. Очаква се до края на деня от Сдружение "ХепАктив“ да внесат жалба с имената на всички болни със забавени протоколи. От Касата се ангажираха да разгледат индивидуално всеки случай в най-кратък срок.