След петчасова блокада се стигна до сблъсък между протестиращи и жандармеристи, предаде БНР.

120 полицаи и жандармеристи атакуваха колоната, която спря вече на платната вход и изход, тоест пътят към Турция и обратно за България.

Образуваха се колони от чакащи автомобили и по тази причина униформените предприеха акцията.

Те изтласкаха протестиращите от едното платно, след което правят опити да ги локализират в така наречения палатков лагер на протестиращите.

Обстановката на ГКПП „Капитан Андреево“ е изключително напрегната, полицейското присъствие е засилено, каза за Агенция „Фокус“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов за блокадата на българо-турската граница заради „изборния туризъм“.

„Турската страна смени тактиката. Свалят хората с рейсове и ги карат да минават пеша. Стигна се до сблъсък и отблъснахме една група“, обясни той.

„Как ще се развият занапред събитията зависи и от българските институции и от управляващите в настоящия момент“, коментира още Валери Симеонов.

Според него напрежението може да ескалира, защото автобуси продължават да докарват хора на границата.

„Тук сме някъде около 500 човека. Организирали сме се на смени, ако трябва ще дойдат още хора“, каза още лидерът на НФСБ.

На пункта "Малко Търново" също е имало сблъсък между полицаи и протестиращи.
След това два автобуса, пътуващи по редовна линия Турция - България, са пропуснати през блокадата.

Няма хора с наранявания само един човек е блъснат на земята. Автомобилите, които пътуват от и за Турция, се пропускат свободно от протестиращите.

Малко след 17 часа кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев съобщи, че  е отворен вход-изходът на пътя Малко Търново - ГКПП.

Във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове, премиерът Герджиков проведе спешно съвещание с министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС и Главния прокурор. Ако движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки.