"Стотици роми се заселиха през последните години в селото ни. Това са хора-престъпници, изгонени от други места. Кражби и закани за саморазправа с нас - ето това е ежедневието ни", казаха хората, дошли на протеста.

Скандал между две компании от с. Гърмен и кв. "Кремиковци" - българска и ромска, на 23 май, прерасна във физическа саморазправа с ранени и задържани. На 24 май местни граждани протестираха, блокираха междуселско кръстовище, като настояха за изселване на незаконно пребиваващите в района роми, дошли от Велинград, Петрич и другаде. На протеста се стигна до сблъсъци. 

Пред Общинска администрация-Гърмен тази сутрин се събраха жители на Гърмен и околните села на мирен протест, съобщи Дарик радио. Хората настояват да бъдат премахнати незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци" в Гърмен. По официални данни сградите са общо 129 на брой.

Митингът се охранява от местни сили на полицията. Протестиращите отново връчиха исканията си на кмета Минка Капитанова, която по-рано предупреди, че към района са тръгнали футболни агитки, предаде БНР.

Протестът тази сутрин бе подкрепен и от хора, пристигнали от Пловдив, София, Костинброд. Депутатът от Патриотичния фронт Атанас Стоянов заяви, че от парламентарната трибуна ще постави проблема пред изпълнителната власт.

Областният управител Бисер Михайлов е категоричен, че казусът е решим на местно ниво, а кметът Капитанова отрече в Гърмен и околните села да има етническо напрежение.

Кметският наместник на съседното село Марчево Борис Кунчев обаче твърди, че напрежението между роми и българи в община Гърмен назрява с години и сега е достигнало връхната си точка, предаде "Фокус".

Винаги е имало кражби, но това, което се случва в момента в ромската махала е прецедент“, посочи Кунчев.

Според него, основна причина за безредиците в община Гърмен преди всичко са придошлите роми от съседни населени места, именно заради това са зачестили и кражбите в района.

Без да имат разрешение, строят къщи върху частни имоти, това нямаше как да продължи дълго”, категоричен бе кметският наместник.

Минка Капитанова пък обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“ в Гърмен, където живее основно ромско население.
 
"Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища."
 
Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград днес. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.

Атанас Атанасов: Две крила на ДПС вдигат напрежението

Председателят на вътрешната комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов пък коментира, че борба между две крила на ДПС преди местните избори вдигат напрежението в община. Той посочи като двигатели настоящия кмет Минка Капитанова и бившият – Ахмед Башев.

"Да не би циганите от вчера да крадат или къщите да са незаконно построени вчера? Там тлее напрежение в ДПС. Има двама кандидати – настоящият кмет Минка Капитанова и бившият Ахмед Башев. Поводът е ясен – музиката е била висока, причините са дълбоки. Тази госпожа (Капитанова – бел. ред.) да я попитам - накрая на мандата ли се сети, че са незаконни? Проверил съм на терен – всички са наясно, че битката кой да вземе гласовете води до ескалиране на напрежението. Кражбите, ненаказуемостта, бездействието на полицията са с години. Действията на полицията последните дни са енергични, а преди това ясно ги е нямало. Нека да се провери защо”, заяви Атанасов.

Той призова проблемите да не се делят по етнически признак и ДПС да бъдат политически наказани на изборите. Депутатът бе категоричен, че интересите пречат законът да не се прилага.

"Откакто ДПС започна агресивно да купува гласове в ромските общности, започнаха там да избуяват проблемите(...) Само от избори на избори там се инвестират пари, които преди това се крадат от обръчите от фирми. Основно ДПС са виновни за положението на ромската общност – вкараха ги в собствената си мрежа от зависими хора”, заключи Атанас Атанасов.