Три буса на жандармерията пристигнаха заедно с министър Румяна Бъчварова в селото, предаде "Фокус".

Тя се обърна към присъстващите с думите: „Тук съм, за да ви чуя”. Местните жители побързаха да посочат някои от основните проблеми в общината, насочени най-вече към размириците възникнали между роми и българи. Румяна Бъчварова се въздържа от какъвто и да е коментар към момента и влезе в сградата на общинска администрация, където се провежда съвещанието, което е закрито за медиите.

В него участват и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов,  кметът на община Гърмен Минка Капитанова, директорът на Областната дирекция на МВР-Благоевград Христо Разсолков и представители на инициативния комитет в община Гърмен, предаде "Фокус".

Исканията на инициативния комитет са събаряне на незаконните постройки и изселване на ромите от гърменския кв. "Кремиковци". Хората в Гърмен и околните населени места дадоха ултиматум от една седмица на властимащите да решат въпроса.

По-рано Бисер Михайлов и Минка Капитанова се срещнаха с представители на ДНСК и други институции, предаде БТА. На срещата бяха обсъдени обстановката и мерки за решаване на проблемите след възникналото в село Гърмен напрежение.

На 23 май в Гърмен възникна скандал, прераснал във физическа саморазправа между местни жители и ромския квартал "Кремиковци", при който пострадаха четирима, а полицията задържа осем души. На 24 май стотици излязоха на протест срещу самонастанили се в района роми, днес отново имаше протести.

Напрежението е сериозно, но молбата ми е напрежението да не ескалира, защото това няма да бъде от полза за никого, заяви Бисер Михайлов.
Проблемите не са отсега. Те са доста отдавна, натрупали са се. Буквално една силна музика е преляла чашата на търпението, посочи той.

В момента, както информира ОД на МВР - Благоевград, присъствието на полицейски служители в района е засилено, не е допуснато ескалиране на напрежението и грубо нарушаване на обществения ред.

Един от острите проблеми са съществуващите 129 незаконни постройки в кв. "Кремиковци", които по закон трябва да бъдат премахнати.

В квартала, както уточни кметът Капитанова, в момента с адресна регистрация живеят 769 души, а колко реално живеят, по думите й, никой не може да каже, защото при проверка винаги има гости, обясни тя.

Ясно и категорично по отношение на възникналия проблем в община Гърмен и по-специално за кв."Кремиковци" може да се каже, че в момента няма одобрен кадастрален план, заяви Бисер Михайлов. Той припомни за действия и вземани от общинския съвет в Гърмен решения в тази връзка, които не са били съобразени със закона.

По думите на областния управител, много работа има да се свърши, тъй като постройките са много и е необходимо време, за което институциите да се произнесат.

Очаква се официално становище по въпроса на ДНСК - София, допълни Бисер Михайлов.

Заповедите за събаряне на незаконните постройки са издадени от ДНСК и те не са изпълнени, допълни Минка Капитанова. Сега ще трябва да отидат отново хора от ДНСК на място, да направят сметка колко ще струва като разход и колко ще отнеме като време, за да може да се наеме фирма, която да изпълни тези дейности, обясни тя.

По-рано Капитанова каза по БНР, че заповедите за събаряне се обжалват.

Според нея общинският кмет на Гърмен, който е бил преди нея, е тръгнал в грешна посока и не са предприети законовите мерки за решаване на проблема.

Може би това се е отлагало и "замазвало" в годините назад и проблемът затова сега ескалира, заяви Капитанова. Смятам, че е крайният момент да се разреши, но трябва да се тръгне в правилната посока."