Това каза служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков пред bTV, в отговор на въпроса защо не е слязъл при протестиращите земеделци на вчерашния протест пред МЗХ.

Вчера стотици фермери буквално щурмуваха земеделското министерство, но бяха спрени от полицията. Те поискаха или всички да влязат вътре, или министърът да слезе при тях. След това те протестираха и пред президентството.

Поканих ги да излъчат представител и да се качат да разговаряме, каза Бозуков.

Той подчерта, че не са спрени пари по европрограми и към момента не се очертава такова нещо.

„Ако имате предвид моята заповед от 28 февруари за спиране на две мерки – мярка 10 „Агроекология“ и мярка 11 „Биологично производство“, това се наложи поради изчерпване на средства. Сметката е на минус при биологичното производство, а при агроекологията има останали около 14 млн. лв. Парите са дадени на бенефициенти, на които са приети заявления и са изплатени по одобрени такива за подпомагане“, обясни земеделският министър.

Във връзка с мярка 10, той уточни, че средствата са около 150 млн. лв. и 42% от тях или 65 млн. лв. са отделени за опазване на защитени видове птици – гъски. „Изплатени са за унищожаване на продукцията на зърнопродукцията. Около 30% или 47,5 млн. лв. са дадени на животновъдите за опазване на пасища за поддържане в добър вид и около 23% са дадени за контрол на почвената ерозия“, допълни министър Бозуков.

Той призна, че има известно забавяне на субсидии от месец декември, но е поискал доклад от Румен Порожанов за това как се движи изплащането.

Според него начинът за постигане на разбирателство е с разговори, не със стачки. „От началото на мандата си се срещам със земеделски производители и браншови организации. Само с животновъдите сме се срещали 6 пъти. Беше постигнато някакво разбирателство и вчера те ме изненадват с това действие, което не мога да си обясня“, каза още Христо Бозуков.