Еколозите се включиха в граждански протест "Бойко пада от лифта! Да защитим Пирин!" срещу разширяването на ски строежите на Банско, предаде mediapool.

Вижте снимки >>>

Те настояваха на Пирин, Рила и Витоша да не се строи. Протестът е провокиран и защото екозлози са изведени от кръгла маса за бъдещето на българските курорти.

Причината е, че природозащитниците са излезли пред присъстващите и са искали да бъдат чути, но организаторите са ги отстранили от залата.

Събралите се поискаха оставката на правителството и скандираха "Долу "Юлен", "Долу Цеко от "Алеко", "Пирин не е Банкя" и други лозунги, станали традиционни за екопротестите срещу застрояването на българските планини.

Блоката е знак на недоволство от взетото преди ден политическо решение за придвижване в Министерския съвет на решението за промяна на концесионния договор с фирмата "Юлен" за ползване на защитените територии от националния парк "Пирин".

Подготвеният преди около година проект на правителствено решение предвижда повишаване на плащаната от "Юлен" концесионна такса, срещу което обаче на фирмата собственик на ски съоръженията в Банско ще бъдат опростени извършени вече нарушения при строежи и ще се разреши разширяване на зоната.

Одобряването му обаче се отлагаше досега в очакване на подкрепата на всички партии от управляващата коалиция.

В сряда на Съвет на развитие стана ясно, че само Реформаторският блок още не е решил каква ще е позицията му по въпроса, но е обещал да я представи идния вторник.


АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?