Народните избраници бяха посрещнати от представители на инициативата "Обществен съвет за правосъдие", които направиха демонстрация с искане за незабавно изчистване на съдебната система от корумпирани магистрати.

Вижте снимки >>

"Протестираме, защото не се прави истинска съдебна реформа. Без читава съдебна реформа, съд, полиция и прокуратура, не сме държава, а само населено географско място с евтин алкохол и хубави момичета на безценица", заяви Николай Кирилов от Кюстендил.

Освен това депутатите за пореден път бяха замерени и с домати от поета дисидент Николай Колев-Босия. Панталоните на някои от политиците бяха опръскани, предаде Нова телевизия. Босия бе отведен от полиция.

Работата на депутатите започна с технически гаф, предаде БГНЕС. Журналистите, които следят заседанието на екран, нямаха картина. Чуваха се само гласовете на депутатите и репортерите бяха принудени да следят заседанието по една от телевизиите, която предаваше случващото се в залата на живо.

В началото лидерите на всички партии прочетоха декларации, в които обявиха приоритети си.

ГЕРБ: Съдбовен сезон

"Предстоящият политически сезон ще бъде белязан от съдбовни политически действия и реформи в страната. Но благодарение на усилията на НС и на правителството, България успя да се съхрани като остров на финансовата и политическата стабилност в региона", заяви Цветан от името на ГЕРБ, предаде „Фокус”.

По думите му задача номер едно във вътрешно-политически план е да се финализира работата по договорените преди парламентарната ваканция промени в Конституцията. Според него едва ли има българин, който да не е убеден, че реформите в правосъдието могат да преодолеят масовото усещане за дефицит на справедливост.

БСП: Слава Богу, реформата не е завършила

Началото на четвъртата сесия има един знак, който показва отношението към НС - посрещнати бяхме с домати, заяви пък лидерът на БСП Михаил Миков.

"Слава Богу, реформата не е завършила", така той определи реформите на управляващите в съдебната система, образованието и здравеопазването. За демографската криза, етническото напрежение и бежанците, просто имало мълчание, а промените в енергетиката били пълен неуспех, защото довели само до увеличаване на цената на тока.

По повод предстоящите местни избори Миков каза:

"За нас изборите не са боксов мач. Знаем, че многото етнически партии предпочитат спортните сравнения. Това докара българските граждани да имат недоверие в централната и местната власт. В изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция", каза още Миков.

ДПС: Разчитайте на нас за правилни решения

България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза, заяви от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Думата стабилност не може да замести думата развитие. Стабилността не е самоцел. ДПС ще продължим да се развива като модерна либерална партия. За стратегически верни решения, на ДПС може да се разчита. Ще изпълним категорично ангажимента, поет с 36 подписа под гласове за новия конституционен проект”, увери той.

Лидерът на ДПС коментира още, че началото на есенната сесия на 43-то НС съвпада с първата година от кабинета "Борисов 2".

Най-честата оценка е, че управлението е стабилно. Въпросът е кой как разбира стабилността. Формула на управляващото мнозинство, не просто е разноидейна и с примес на антиевропейска, националистическа партия, не може да генерира стабилност”, посочи още Местан.

РБ: Политиката на компромиси е възможна

Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна, каза пък съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"От първия ден на 43-то НС е ясно, че това Народно събрание ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години. Уменията за преговори за търсене на компромиси в рамките на този парламент от първия ден бяха предпоставка за защита на националната сигурност и най-тежкото предизвикателство", заяви Кънев.

По думите му именно настоящата сесия трябва да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите. Според лидера на ДСБ 25 години по-късно не можем да се оправдаваме с комунизма.

ПФ пак срещу ДПС

Отстраняването на ДПС от всички властови позиции остава най-важната задача на Патриотичния фронт, тъй като ясно осъзнаваме, че разделянето и противопоставянето на българското общество на етнически и верски признак е най-голямата опасност за държавността, заяви председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

"Атака" си иска предишното НС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се появи в ново лилаво сако, пък каза в типичния си стил:

"Какво повече може да реформирате? Няма как да направим поглед напред, ако не се върнем назад. Преди една година беше организиран държавен преврат. Беше свален един законно избран парламент и правителство, за да се настани една коалиция с неясен произход. Потънахме в 16-милиарден заем. Между 60 и 100 000 българи напускат страната. Не чух критичен анализ, че вече 11 години сме член на НАТО, който трябваше да се разтури. Не трябва ли да подложим критичен анализ и членството ни в ЕС".

Програмата

Амбициозна е седмичната програма на Народното събрание, предаде БНР. Точка първа е първото четене на закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, внесен от вицепремиера Меглена Кунева.

В дневния ред е и второто четене на закона за предучилищното и училищно образование.

От 12 часа ще се проведе и блиц парламентарен контрол, в който ще участват премиерът Бойко Борисов и министри.

(Очаквайте подробности)