Уволнените служители на "Булгартабак" обаче блокираха софийската цигарена фабрика, съобщи Нова телевизия.

Те настояват да получат отговори на някои основни въпроси, като например ще заработи ли отново фабриката след изтичането на 12-те месеца, както е по приватизационния договор. Служителите твърдят, че са били излъгани, че няма пазари и това налага съкращението им, а в същото време се е изнесла техника за милиони евро.

Протестиращите са сезирали прокуратурата и са категорични, че ще продължат със своите действия.

Днешният протест на бившите служители на "София - БТ" АД, е лишен от основание, преследва единствено тесни политически цели в период на предизборна кампания, пише в съобщение на "Булгартабак холдинг", собственик на цигарената фабрика.

През май миналата година е имало процедура по прекратяване на трудовите правоотношения с 331 служители на "София - БТ" АД. Размерът на обезщетенията е бил между четири и десет брутни заплати, като има и случаи на обезщетения надхвърлящи 50 000 лв. Само двама служители не са приели предложенията.

Дължимите обезщетения, в общ размер над 4.6 млн. лева, са били изплатени в пълен размер на 20 май 2016 год. В рамките на законовия срок само един служител е завел дело за оспорване на законосъобразността на уволнението, допълват от компанията.