Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти, след като представители на партията внесоха в Съдебната палата сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на приватизацията на ЧЕЗ.

„Внасяме три сигнала към главния прокурор на републиката. На първо място настояваме да се извърши проверка на произхода на средствата, с които „Инерком България“ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. След това, събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ на два етапа – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата през 2012 г. на 33 % от правителството на Борисов, ние питаме прокуратурата дали всичко това е било направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяването на тази продажба“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Зарков уточни, че са цитирани две енергийни стратегии и основно стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, където ясно е записано, че страната трябва да запази поне 33 % от тези дружества, за да може да знае какво се случва там.

По думите му, ако това е било направено, днес е нямало да се чудим какво се случва.

„На трето място питаме прокуратурата за това какво се е случило с образувано досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител, длъжностно лице на „ЧЕЗ Разпределение България“, срещу което е било образувано това производство, че не е положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, от което са последвали големи щети. Питаме прокуратурата какви са резултатите с това производство, обясни Зарков.

Дир.бг припомня, че финансирането за сделката с ЧЕЗ е осигурено. Преговорите с чешката страна ще продължат няколко дни, съобщи в Прага Гинка Върбакова.