Исканията са България да не приема бежанци, както и да бъде отменен планът на Министерския съвет в различни общини да бъдат интегрирани семейства на мигранти.

Протестиращите настояват и за затваряне на граничната бразда, закриване на вече изградените бежански центрове и да не се предоставя финансова помощ на мигрантите.

Според протестиращите информациите за мигрантския поток не отговарят на истината. Позовавайки се на свои познати, които били очевидци на ставащото по границата, те твърдят, че минаващите мигранти на ден били по 700-1000 души.

Протестът в София

Протестното шествие в София е заявено за 20.00 часа със сборен пункт пл. „Света Неделя” пред храм паметника „Света Неделя", съобщиха от СДВР.

Маршрут на придвижване: бул. „Витоша”, бул. „Княгиня Мария Луиза” до пл. „Лъвов мост”.

Предприемат се всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след провеждането на  шествието.

На сборното място ще бъдат изградени филтровъчни пунктове за проверка за носене на забранени предмети и вещи и хора във видимо нетрезво състояние. Столичните полицаи имат готовност при необходимост поетапно да затварят временно платното за движение по протежение на шествието.

От СДВР призовават гражданите за търпение и толерантност при евентуално създадено за тях неудобство.

Предишното протестно шествие срещу мигрантите в София беше на 7 октомври.

Протестът във Варна

Демонстрантите в морската столица ще се съберат в 19 ч. на площад "Независимост", след което шествието им ще продължи по бул. "Княз Борис I", "Сливница" и ще завърши пред сградата на Община Варна.

В декларация организаторите на протеста заявяват, че протестират срещу липсата на охрана на южната граница и безконтролното нахлуване на лица, представящи се за „сирийски бежанци”. Те нито идват от Сирия, нито са бежанци, заявават недоволните.

"Настояваме да бъде построена здрава гранична стена и да се прилага строго визовия режим!
Искаме засилено полицейско и военно присъствие по границите. Ако ще се иска помощ от ЕС, то нека да не е финансова, а военна.
Искаме по границите да се разположат плътно войски, докато не се изгради сигурна преграда.
Не искаме финансова помощ, защото тя ще бъде само повод за корупция! Предлагаме да се пращат войски на границата на ротационен принцип, за да се прекрати каналджийството.
Обявяваме оправданията, че от ЕС ще ни предоставят финансова помощ за бежанците, за манипулация на обществото!
ЕС ще ни предоставят фондове, докато не изтече срокът за интеграция. След това тази армия от хора ще станат само наша отговорност!", заявяват в декларация организаторите на протеста.

Протестът в Ямбол

Мирен протест срещу настаняване на бежанци в бившите казарми в село Бояново ще се проведе и в Ямбол тази вечер от 19 ч. Протестиращите ще тръгнат от  паметника на Георги Дражев и загиналите във войната ямболци (на пазара) и ще спрат пред общината.

Независимо, че все още няма официална информация дали в близкото до Ямбол село ще бъде разкрит бежански лагер, граждани и сдружения започнаха различни протестни действия.

Вчера от сдружение „Граждански клуб за Ямбол" приеха декларация „Недопускане на мигранти на територията на Ямбол и областта". Очаква се тя да бъде разгледана и обсъдена в Общинския съвет.

"Ние не желаем на територията на област Ямбол да се изграждат такива бежански центрове. Нашите опасения са, че Ямболска област е достатъчно уязвима. Нашият регион е един от най-бедните, с ниски доходи. Това ще доведе до социално напрежение", посочи Атанас Атанасов, председател на сдружението.

Той подготвя протест и в Бояново на 29 октомври, под наслов "Бояново за българите! Бежанците вън!". 

„Нашите опасения, са че местата за настаняване на бежанците са над 2000, а в селото живеят около 700 човека. Селото се намира на 30-тина километра от Ямбол, което означава, че ще дойдат и тук", каза Красимира Колева, един от организаторите на протеста.

Недоволство към мигрантите с протести вече изразиха и жители на Самоков, Бургас, Харманли, Кресна, Русе и още няколко града.